Tjedni pregled: Nikad napetiji izbori u SAD-u

Tjedni pregled: Nikad napetiji izbori u SAD-u

Iza nas su izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD-u) koje s velikom pozornošću prati cijeli svijet. Nikad napetiji izbori privukli su pažnju i građana Hrvatske. Do završetka pisanja ovoga članka još uvijek nisu izbrojani svi glasovi. Tako još uvijek ne znamo tko će biti novi američki predsjednik. No, kako sada stvari stoje čini se da će to biti demokrat Joe Biden.

Izbori

Suočen s vrlo izvjesnim izbornim porazom, aktualni američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je u Bijeloj kući optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu „glatko i uvjerljivo“ osvojeni drugi mandat. Kako javlja Hina, Facebook je u četvrtak zatvorio grupu pristaša Donalda Trumpa koja je pozivala da se „prekine brojanje“ i spriječi demokrate u „krađi glasova“. Kako prenosi Reuters republikanci traže od donatora barem 60 milijuna dolara za financiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi izbora. Trumpova kampanja podnijela je, naime, tužbe u nekoliko saveznih država. 

Sabor

Dio saborske oporbe ocijenio je u četvrtak da su izmjene proračuna za ovu godinu donesene na nerealnim osnovama. Pritom su ustvrdili kako se čini kao da vladajući žive u “Happylandu”, prenosi Hina. Saborska oporba je ovoga tjedna tražila i smjenu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića zbog sumnje da je uključen u korupcijske afere.

Porezne olakšice

Vlada je u četvrtak Saboru uputila četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme. Kako prenosi Vlada tom reformom se, uz ostalo, predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

Predlaže se i smanjenje stope poreza po odbitku za nastupe inozemnih izvođača (umjetnici, zabavljači, sportaši i sl.) s 15 posto na 10 posto.

COVID-19

Iako broj oboljelih od bolesti COVID-19 nezaustavljivo raste, u Vladi su optimistični. „Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da je siguran da će Ministarstvo zdravstva, ravnatelji bolničkih ustanova i svi zdravstveni djelatnici i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima.

“Mi ćemo kao Vlada osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba protiv Covida-19 bude snažna i učinkovita na dobrobit naših sugrađana”, rekao je premijer.

U Hrvatskoj je tako do četvrtka bilo 14.843 aktivna slučaja, a na bolničkom liječenju 1221 pacijent. Zaraženo je bilo 930 zdravstvenih radnika, dok ih je 965 u samoizolaciji.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se u zadnje vrijeme prosječno provede 8152 testova po danu. Od toga je 27,28 posto testova pozitivno.

Odgađaju se kemoterapije

No, iako su u Vladi optimistični sve su češći medijski napisi o problemima u glavnoj COVID- bolnici u Hrvatskoj, Kliničkoj bolnici Dubrava. Sve češće se može čuti i da mnogi bolesnici, koji ne boluju od bolesti COVID-19, sve teže dolaze do potrebnih medicinskih usluga. Tako 24 sata u četvrtak piše da se odgađaju kemoterapije. Onkološki bolesnici su zbog korona virusa, naime, ostali bez svojih lijekova. Hrvatska je, pišu, jedina članica Europske unije koja još nema nacionalnu strategiju borbe protiv raka. Sljedeće se godine, zbog situacije s epidemijom, očekuje još više novooboljelih od karcinoma, kao i više umrlih.

Jelena Oberman

ILUSTRACIJA: Freepik