Tjedni pregled: Hrvatska prikupila gotovo 39 milijuna kuna za liječenje male Mile

Tjedni pregled: Hrvatska prikupila gotovo 39 milijuna kuna za liječenje male Mile

Dvogodišnja Mila Rončević, zahvaljujući donacijama običnih građana Hrvatske, ali i inozemstva, otputovala je na liječenje u Philadelphiju, u Sjedinjene Američke Države. Mala Mila boluje od rijetkog oblika leukemije i jedina joj je šansa bilo eksperimentalno liječenje u SAD-u koje košta 18 milijuna kuna.  

Mila za sve

Kako je objavljeno na stranici Life for Mila do subote navečer prikupljeno je 5,86 milijuna dolara ili gotovo 39 milijuna kuna, što je višestruko premašilo potreban iznos za plaćanje Milinog liječenja u SAD-u. Sav višak novaca koji je uplaćen na njihov osobni račun, najavio je Milin otac Marin Rončević, prebacit će se na Fond za svu ostalu teško bolesnu djecu kojoj hrvatski zdravstveni sustav ne pokriva troškove liječenja, a koji će osnovati. Tako će, po želji njezinih roditelja, akcija „Svi za Milu“, postati akcija „Mila za sve“.

Milin otac najavio je i kako će 400 tisuća kuna od prodaje kuće dati za liječenje teško bolesnog Šimuna Petra Marune, za kojeg je također pokrenuta humanitarna akcija, o čemu više možete pročitati ovdje. Javio se, međutim, njegov otac Tomislav Maruna koji kaže da je dirnut gestom, ali da taj novac ne mogu prihvatiti jer je dom svetinja. Više o svemu donose Vijesti.hr.

Sanader osuđen na 6 godina zatvora

Bivši premijer Ivo Sanader pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na šest godina zatvora u slučaju Planinska, piše N1.

Podsjetimo, bivši premijer je optužen zbog korupcije u aferi Planinska. Točnije, da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a. 

Odlukom Vrhovnog suda potvrđeno je i da Sanader mora državi nadoknaditi štetu, koja u ovom slučaju iznosi 17 milijuna kuna. Pretpostavlja se da će se šteta nadoknaditi iz Sanaderove imovine koja je procijenjena na više od 23 milijuna kuna, piše N1.

Sanader je u četvrtak navečer odveden na odsluženje kazne u Remetinec. Prije toga Sanader je istupio pred novinare i kazao kako se protiv njega vodi politički motivirani progon, te da će se nastaviti boriti svim sredstvima da dokaže svoju nevinost.

Hrvatska traži nestale

Hrvatska će oštrije krenuti u traženje nestalih osoba u Domovinskom ratu. Saborski zastupnici u četvrtak su podržali prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Saborski zastupnici od Srbije su zatražili da Hrvatskoj konačno preda sve informacije o nestalim osobama i mjestima masovnih grobnica kao posljedicama velikosrpske agresije. Most je od hrvatske Vlade zatražio blokadu pregovora sa Srbijom, odnosno da time Srbiji uvjetuje nastavak pregovora o članstvu u EU.

Kako piše HRT, Hrvatska još traga za 1.491 osobom nestalom u Domovinskom ratu te za 412 poginulih kojima se ne zna mjesto ukopa, ukupno to su 1.903 neriješena slučaja.

Prijetnje smrću u Saboru

Hrvatska je ovaj tjedan svjedočila i dosad neviđenom ispadu saborskih zastupnika. Već smo navikli na vrijeđanja u sabornici, ali u smo u petak po prvi puta čuli i prijetnje smrću. 

Naime, oko jedan sat poslije ponoći, iz sabornice je izbačen zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Pernar je i nakon dvije opomene nastavio govoriti o Ivi Sanaderu pozivajući ga da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, pa je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić zatražio da ga straža udalji iz sabornice. Pri tom je straža oduzela i mobitel zastupniku Živog zida Branimiru Bunjcu, zbog čega je on izgubio živce i počeo im prijetiti.

„Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se, nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!“, vikao je Bunjac.

Isprika na Facebooku

Kasnije se Bunjac ispričao na svom Facebook profilu. „Jesu li moje riječi noćas bile pretjerane? Jesu, pao sam u afekt i nisam ni znao što sam točno rekao stražarima dok ujutro nisam preslušao snimku. Žao mi je zbog mojih riječi“, napisao je.

Međutim, također je dodao da ni najmanje ne žali što je branio svoga kolegu i prijatelja. Štoviše, ponovno bi to učinio i branio bi, ističe, bilo koga tko bi se našao u sličnoj situaciji.

„Nasilju HDZ-ovskih kukavica koji se skrivaju iza leđa stražara treba se suprotstaviti. Jer oni su već odavno na sličan način eliminirali iz ove zemlje na tisuće ljudi koji su mislili svojom glavom. Uništili su bilo kakvo slobodno mišljenje da bi se kojekakvi prepisivači diploma i počasni doktori znanosti mogli nakrasti do mile volje. Ovo je borba u kojoj postojimo mi, koji smo već odavno zaboravili što to znači riječ pravda i oni, koji su na nezasluženi način stekli pravo upravljati našim životima“, zaključio je Bunjac.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) koja je dio vladajuće, HDZ-ove koalicije najavila je da će podići kaznenu prijavu protiv Bunjca.

Prekinuli predavanje ratnog zločinca

Grupa studenata, uz povike da je on ratni zločinac, prekinula je u utorak predavanje Daria Kordića, u studentskom domu Stjepan Radić, javlja Aljazeeera Balkans. Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić  gostovao je, naime, na vjerskom skupu u organizaciji don Damira Stojića i Studentskog pastorala i govorio o svom „susretu s Bogom“.

Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ). Osuđen je, između ostalog, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. travnja 1993. godine kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila, među kojima su bile i žene i djeca. Kordić je bio jedan od zapovjednika ove akcije HVO-a. Oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Ipak će biti komemoracija na Bleiburgu

Komemoracija na Bleiburgu održat će se u subotu, 18. svibnja, a izgledat će kao i dosadašnjih godina. Misa će biti na Bleiburškom polju s početkom u 12 sati, a procesija će početi u 11 sati s Lojbaškog groblja do Beiburskog polja. Međutim, niti jedan političar neće održati govor. Izjavio je to predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević u srijedu nakon sastanka s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Uredu Predsjednice.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash