Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Daruvarac izlazi na slobodu

Darko Kovačević, zvan Daruvarac, nasilnik koji je u Zadru brutalno premlatio tinejdžericu Lorenu Gurlicu, izlazi na slobodu. Daruvarac izlazi iz zatvora, iako je osuđen na više od pet godina zatvorske kazne. Caka je u tome što je presuda nepravomoćna, a Daruvarcu je uvažena žalba koju je uložio njegov odvjetnik. 

Daruvarac može pobjeći

Građanska inicijativa “Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike” u subotu je na Narodnom trgu u Zadru održala prosvjed zato što Daruvarac izlazi na slobodu. Sustav, upozorava inicijativa, ne funkcionira i ne štiti žrtve nasilja. Nasilnik je slobodan, a njegova žrtva ne osjeća se slobodno prošetati gradom i u strahu je za svoj život. Daruvarcu su, naime, ukinute sve mjere opreza. Može se približiti žrtvi, ne mora se javljati u policiju i bit će mu vraćena putovnica. Tako, ako poželi, može od pravde pobjeći u susjednu Bosnu i Hercegovinu. 

Podsjetimo, „slučaj Daruvarac“ je izazvao veliku pažnju u javnosti. Javnost je imala prilike vidjeti snimke premlaćivanja, ali i zgroziti se ne samo nad neviđenim nasiljem, nego i nad šutnjom i nečinjenjem okoline koja je svjedočila nasilju.  Dok je Daruvarac udarao njezinom glavom u umivaonik, cipelario je i udarao šakama, ljudi koji su u to vrijeme sjedili u kafiću ne samo da nisu uskočili djevojci u pomoć i pozvali policiju, nego su se pravili da ništa ne čuju.

Žigosanje učenice

U subotu se u Zadru prosvjedovalo zbog još jednog slučaja nasilja. Ovoga puta među srednjoškolcima. Naime, u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u srijedu je učenik prvoga razreda srednje škole upaljačem u obliku slova ‘U’ opekao i doslovno žigosao učenicu i učenika za vrijeme nastave. Nakon što vijest odjeknula u javnosti, učenica je, prema riječima njezinog oca za RTL, počela primati prijeteće poruke u kojima joj se prijeti čak i smrću.  Šokantna je, pritom, bila izjava ravnatelja škole kako se radi o „običnoj dječjoj igri od koje su mediji napravili senzaciju“. Zadarski SDP-ovci organizirali su u subotu prosvjed jer smatraju da vlasti grada Zadra ne poduzimaju ništa u suzbijanju nasilja i da toleriraju fašističke ispade.

Napad na vaterpoliste

Zadnjih dana kao da samo čitamo o nasilju u Dalmaciji. Petorica huligana napala su u subotu u Splitu trojicu vaterpolista beogradske Crvene zvezde. Napad se dogodio dok su pili piće na terasi kafića na splitskoj rivi. Napadači su navodno bili „isprovocirani njihovim klupskim trenirkama s natpisom imena kluba – Crvena zvezda“.  Dvojica sportaša su pobjegla, a treći se spasio skokom u more i lakše je ozlijeđen. Utakmica Crvena zvezda- Mornar je otkazana zbog tog napada.

“Split nije i neće biti grad koji tolerira nasilje bilo kakve vrste. Osuđujem napad na trojicu vaterpolista Crvene zvezde koji su danas htjeli uživati na splitskoj rivi. Split je otvoren i gostoljubiv grad. To smo dokazali i činit ćemo sve da tako i ostane”, napisao je na Facebooku gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

No, usprkos tome srbijanski Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra da je to nažalost posljedica jedne antisrpske kampanje i ozračja koje se stvara u hrvatskom društvu. Izjavio je to večernjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS). Također je najavio da će zbog napada na srbijanske vaterpoliste Hrvatskoj uručiti prosvjednu notu. 

Prijeti nam nova kreditna kriza?

Prijeti nam nova kreditna kriza slična onoj sa švicarskim frankom, a HNB kao regulator ne poduzima ništa, upozorio je u četvrtak na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.  Problem je što u zadnje dvije godine bujaju nenamjenski gotovinski krediti. Primamljivi su jer je procedura brza i jednostavna, ne trebaju se u zalog stavljati nekretnine i ne mora se banci reći za što će se kredit upotrijebiti. Međutim, takvi krediti izrazito su skupi jer kamate na takve kredite, kako kaže Lovrinović, nisu ispod sedam posto godišnje.

„Baby boom“ Hrvata u Njemačkoj

Broj djece koju su u Njemačkoj rodile majke s hrvatskim državljanstvom tijekom prvih pet godina članstva Hrvatske u EU povećao se za više od 60 posto, piše Jutarnji list. Kako pokazuje analiza dr. Ivana Čipina, voditelja Centra za longitudinalne populacijske studije i izvanrednog profesora na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, radi se o povećanju broja djece koju rađaju novi hrvatski iseljenici, odnosno oni koji su državu napustili nakon ulaska Hrvatske u EU. 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash