Tjedni pregled: Afera „Vitamin C“

Tjedni pregled: Afera „Vitamin C“

Hrvatsku ovih dana potresa afera „Vitamin C“. Ništa toliko nije uzbudilo hrvatske medije i diglo liječničku kremu ovoga društva kao izjave saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara o tom nadaleko poznatom vitaminu. U sjeni njegovih izjava o čudotvornom učinku toga vitamina ostala su i medijska izvješća o odgovornosti za smrt malog dječaka Gabriela u Metkoviću. Pernar je postao najveća prijetnja životima i zdravlju svekolikog pučanstva.

Vitamin C ispao otrov

Čini se da je Pernaru stiglo na naplatu sve što inače nesuvislo izgovara na internetu, kao što su bile izjave o migrantima, ili pak preporuke da se depresija, umjesto lijekovima, liječi odlaskom u prirodu. Iako je Pernar u krivu kad vitamin C predstavlja kao čaroban lijek protiv gripe i propisuje doze, što može biti opasno, te se ponaša kako kakav google nadriliječnik, činjenica je da se medijska histerija digla oko nečeg što doktori diljem svijeta propisuju kada imamo virozu. Limun i čaj, ili c vitamin i čaj, te puno odmaranja jedino su što doktori mogu preporučiti kada tijelo napadnu virusi tipa gripe. Jer lijeka za gripu – nema.

Jedina prevencija je cjepivo. Ako smo se već propustili cijepiti, ili nismo htjeli jer se gripa može preležati, iako u nekim slučajevima izaziva teške komplikacije i smrt, jedino što možemo je snižavati temperaturu, odmarati i ojačati imunitet. No, zanimljivo je bilo gledati kako su se novinari digli na zadnje noge, i uprli svim snagama napasti Pernara kao da je u najmanju ruku preporučio otrov. Neki su poput Glasa Slavonije otišli toliko daleko, pa bi gripu liječili – antibiotikom. Iako je antibiotik lijek za bakterijske, a ne virusne infekcije.

Ne zna se tko je u ovoj priči luđi – Pernar koji bi se igrao doktora ili nedostatak opće kulture novinara koja je i ovom prilikom izbila na površinu. Bilo je tako tragično slušati i pitanja novinara koji su se okupili pred Državnim odvjetništvom u Zagrebu, kada je Pernar na temelju prijave stranke Pametno završio na ispitivanju. Zbog vitamina C, vjerojatno najprodavanijeg farmaceutskog pripravka koji se može kupiti u praktički svakoj trgovini, bez recepta. Smiješan je pritom, ispao i Pernar, koji je reklamirajući taj farmaceutski pripravak, izjavljivao kako se bori ni manje, ni više nego protiv farmaceutske industrije.

Morbidne „čestitke“

Sin HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, Ivan Đakić, na Facebooku je objavio morbidnu sliku ustaše koji drži odrubljenu glavu Srbina, „čestitajući“ na taj način pripadnicima srpske nacionalne manjine Božić. Slika se u ponedjeljak proširila društvenim mrežama, iako ju je, kako kaže, obrisao minutu nakon objave.

Mladić je pritvoren, pa je u srijedu pušten na slobodu, iako je DORH tražio da mu se odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Osim što je objavio fotografiju koja potiče na nasilje i mržnju, kako otkriva index.hr, Đakić na šaci ima tetovažu nacističkog oficira. Iako ima tek 22 godine sin, očigledno moćnog, HDZ-ovog zastupnika vlasnik je luksuznog voznog parka i hotela.

Osuđen Daruvarac

Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, zadarski je sud proglasio krivim za premlaćivanje i prijetnje svojoj 18-togodišnjoj djevojci, koju je zamalo ubio. Dobio je četiri godine i šest mjeseci zatvora za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje. Obrazloženje presude je pročitano iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija, a presuda nije pravomoćna.  

Slučaj Daruvarac je izazvao veliku pažnju u javnosti, jer je ista ta javnost imala prilike vidjeti snimke premlaćivanja, ali i zgroziti se ne samo nad neviđenim nasiljem, nego i nad šutnjom i nečinjenjem okoline koja je svjedočila nasilju.  Dok je Daruvarac udarao njezinom glavom u umivaonik, cipelario je i udarao šakama, ljudi koji su u to vrijeme sjedili u kafiću ne samo da nisu uskočili djevojci u pomoć i pozvali policiju, nego su se pravili da ništa ne čuju.

Javnost je ostala zgrožena i kad se otegnuo sudski postupak, pa je Daruvarac, pred Božić, morao biti pušten da se brani sa slobode.

Propala nabavka aviona

Sada je i službeno: propala je nabavka borbenih aviona od Izraela. Predstavnici Izraela u četvrtak su došli u službeni posjet Hrvatskoj i potvrdili da ne mogu isporučiti dogovorene avione, jer od SAD-a nisu za to dobili dopuštenje. Podsjetimo, Hrvatska je za oko tri milijarde kuna trebala kupiti 12 rabljenih, 30 godina starih američkih zrakoplova F-16 Barak, koje su Izraelci preinačili i modernizirali.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash