Categories OSVRTI

Kiretaža „na živo“: nasilje pod krinkom tabua i s blagoslovom države

„Kolegice Lesandrić – Ninčević, ja vas molim, jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u vrlo neugodnu situaciju“, prekinuo je izlaganje saborske zastupnice Ivane Ninčević – Lesandrić predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Toliko je Jandrokoviću, naime, bilo neugodno nakon izlaganja Mostove zastupnice  u Hrvatskom saboru, da joj je izokrenuo čak i prezime.

Vjerujem da nije ugodna situacija slušati, kako netko detaljno opisuje, kako izgleda kiretaža na živo, bez anestezije. No, još je manje ugodna situacija to prolaziti. A kroz to su prošle, kako smo mogli čuti u četvrtak u Saboru, tisuće žena. To su sve nečije žene, majke, kćeri. Te tisuće žena uputile su peticiju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, i on se na tu peticiju oglušio. Oglušio se i na otvoreno pismo. Oglušili su se vladajući u Saboru i na apel Mostove zastupnice. Umjesto toga, zamolili su je da šuti, jer je to njezino „intimno iskustvo“.

No, je li intimno iskustvo i iskustvo kada operacija srca krene krivo i liječnici pogriješe, ili je zabranjeno govoriti samo o maternici? Zašto je žensko reproduktivno zdravlje još uvijek tabu? Zašto je spontani pobačaj još uvijek tabu? Zašto je loš tretman u bolnicama prema ženama intimno iskustvo, a ne društveni problem, pogotovo kad je dosad pogodilo tisuće žena, i kako se čini, još uvijek će pogađati, jer o tome nije poželjno javno pričati, pogotovo ne u sabornici?

Čini se da se s pravom udruga Roda- roditelji u akciji, u četvrtak navečer zapitala je li došlo vrijeme da ponovno prekinemo šutnju, prisjećajući se akcije koju su pokrenuli prije četiri godine.

„Žene progovaraju o nasilju koje doživljavaju samo zato što su žene. Povijest se ponavlja. Bez obzira tko je na vlasti, bez obzira tko je ministar zdravstva ili zdravlja, bez obzira na sve to žene su i dalje žrtve nasilja u rodilištima! Dokle više?“, napisala je u četvrtak udruga Roda.

I zaista, kiretaža bez anestezije i vezivanje kakvo je doživjela saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić je nasilje nad ženom. Hrabra zastupnica istupila je u javnosti, hoće li njezin apel donijeti promjenu i olakšati ženama jedan od najtežih trenutaka u životu, onaj kada izgube dijete i kada im se cijela utroba raspada, ili će žene uz emotivnu i fizičku patnju koju prolaze, i dalje trpiti dodatno ponižavanje i kasapljenje na kirurškom stolu?!

 

Jelena Oberman