„Sretno“ – začudno simpatična predstava o borbi za prava

„Sretno“ – začudno simpatična predstava o borbi za prava

Avangardno i začudno, ali istovremeno angažirano i beskrajno simpatično – tako bi se u svega nekoliko riječi mogla sažeti najnovija predstava „Sretno!“ kazališta Cirk Pozor.

Premijerna izvedba predstave „Sretno!“ autorskog tima koji čine Adriana Josipović, Nikolina Majdak i Damir Bartol Indoš, održala se u četvrtak navečer u ugodnom ambijentu Kulturnog centra Travno u Zagrebu. 

Publika na pozornici

Publika je tu večer i sama smještena na pozornicu tako da je posve mogla „uroniti“ u izrazito zanimljiv i izazovan svijet s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća koje su na pozornici pokušale, i uspjele, dočarati Josipović i Majdak. U tome im je svakako pomogla i Ana Kovačić koja je predstavu pratila na saksofonu, ali i odlična scenografija. Industrijska minimalistika s tek nekoliko simboličkih rekvizita: svežnjevi knjiga, konac, mikrofon, jedna vrata i jedna lampa. Prisutne tek tri boje- crna, siva i crvena, kao i odlična igra svjetla za koju je zaslužan Andrija Santro ključan su element zbog kojega je ova predstava vizualno privlačna.

Estetika je to koju u popularnoj kulturi gaje industrial bendovi kao što je Rammstein ili Laibach. Ali, sadržano je ipak nešto „lakša“ i „lepršavija“ od sadržaja koji se plasiraju u audiovizualnim uracima spomenutih. Iako se predstava bavi temama kao što su prava žena, položaj radnika(rudara), nacionalizam, rasizam, kao i moralnijim ekonomskim uređenjem od predatorskog kapitalizma, ona nije nimalo teška.

Sretno kazalište

Fantastičnom zamjenom stvarni nastup Josephine Baker 1929.g u Zagrebu pretvara se u fiktivni nastup u istim okolnostima labinske učiteljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi da bi se na samom kraju glumice transformirale u labinske rudare pri čemu se otkriva i zašto predstava baš nosi naziv „Sretno!“. Čini se da je i sam naziv donio sreću autorima i cijelom timu jer su sasvim sretno pogodili pravu mjeru u iznošenju ideja, tragedije, prikazu društvenih problema, a da dojam nakon svega ne ostane težak i turoban nego optimističan.

Jelena Oberman

FOTO: Ivan Marenić