Sentinelci, pleme koje ljubomorno čuva vatru

Sentinelci, pleme koje ljubomorno čuva vatru

Sentinelci, jedno od najizoliranijih i najnegostoljubivijih plemena na svijetu već su danima tema u svim medijima na svijetu. Povod da se priča o njima dao je mladi, 26-godišnji Amerikanac John Allen Chau. Njega je njegova vjerska zanesenost skupo koštala. Usprkos zakonskim zabranama i upozorenjima da to ne čini, došao je na Sjeverni Sentinel, otok u Indijskom oceanu kojega nastanjuju Sentinelci.  Namjera mu je bila širiti kršćanstvo, no Sentinelci su ga ubili lukovima i strijelama, kao što pokušavaju otjerati svakog tko se previše približi otoku.

Tko su Sentinelci?
snimka zaslona

Teško je odgovoriti na pitanje zašto se Sentinelci tako ponašaju prema svakom došljaku, čak i kada dolazi s darovima. Naime, prvoga dana svog dolaska mladi je „misionar“ uz Bibliju, za koju i ne mogu znati što je, jer nisu na takvom stupnju razvoja, donio i ribu. Tada je strijela jednog dječaka pogodila knjigu, i mladić se izvukao. Drugoga dana nije.

Zbog svoje negostoljubivosti, pleme sitnog rasta, kovrčave kose i tamne boje kože, relativno je nepoznato i antroplozima. Govore svojim, sentinelskim jezikom, koji znanstvenici još nisu uspjeli dešifrirati. Broje samo do dva, a melodije im se sastoje od samo dvije note. Njihov način života usporediv je s onim od prije 15 tisuća godina. Nisu tehnološki razvijeni, vjeruje se da još uvijek nisu otkrili vatru, iako ju koriste. Čuvaju je ljubomorno i skrivaju, jer je ne znaju napraviti, piše britanski Independent.

Ne znaju proizvoditi metal, no znanstvenici su zabilježili da prikupljaju metal pronađen na obali i od njega izrađuju oruđe i oružje. Vjeruje se da nisu kanibali, jer su tijela ubijenih ostavljali na obali u plitkim grobovima. Bave se lovom i sakupljanjem plodova, a žive u jednostavnim kolibama. Jedu ribu i kornjače, a love divlje svinje i velike guštere koji nastanjuju otok. Vjeruje su da su nasljednici prvih ljudi koji su prije 60 tisuća godina napustili Afriku i naselili otok. Ne zna se koliko ih je točno danas na otoku.

Je li izoliranost razlog neprijateljstva?
snimka zaslona

Je li izoliranost razlog neprijateljstva, jesu li u pitanju loša, povijesna iskustva, ili nešto treće, važno je pitanje koje bi nam moglo mnogo toga rasvijetliti o ljudskoj vrsti, no na njega, zbog nedostatka istraživanja, nema odgovora. Ipak, bilo je i drugih izoliranih plemena koje su znanstvenici otkrivali, pa nisu bila ovako neprijateljski raspoložena.

Postojali su pokušaji indijskih vlasti da uspostavi kontakt s plemenom. Antropolozi su provodili ekspedicije krajem 60-ih godina prošloga stoljeća. Znanstvenici su domorocima iz čamaca bacali na obalu darove, poput kokosovih oraha, nadajući se da će ih Sentinelci prihvatiti. Ali, Sentinelci se nisu dali tako lako potkupiti. Iako su protekom vremena postali ipak manje neprijateljski, projekt je 90-ih ugašen. Danas je zabranjen pristup otoku na udaljenost manju od 4,8 kilometara. Zakon ne štiti samo došljake, nego i pleme. Kako nisu bili izloženi našim virusima, nisu stekli imunitet, pa bi pojave modernih bolesti za cijelo pleme mogle biti kobne i u potpunosti ga izbrisati s lica zemlje.

 

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona Youtube