Categories AKTUALNO

Kritičari neprirodne koalicije likuju

Kritičari takozvane „neprirodne koalcije“ likuju ovih dana. Iako neki drugi smatraju da je koalicija liberala i desničara prirodna, Zakon o udomiteljstvu pokazao je da tome ipak nije tako. Novi prijedlog tog zakona postao je točka ideološkog razilaženja koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a. HNS, naime, traži da i životni partneri, imaju pravo udomljavanja djece, dok HDZ za takav prijedlog ne želi ni čuti.

Kritičari i politička pragma

Hoće li kritičari doći na svoje pa će se zbog toga raspasti vladajuća koalicija, ili će pobijediti politička pragma, vidjet ćemo u danima koji dolaze. No, kako sada izgleda, realnije je ovo drugo. Situacija ipak nije toliko usijana, da bi HNS, zbog ovog pitanja, istupio iz vladajuće koalicije.

Neslužbeno se u toj stranci može čuti da neće raditi velike probleme ne prođe li im amandman, piše Večenji list. Iako bi, prema pisanju tog lista, pri glasanju HNS mogao biti suzdržan, to neće utjecati na donošenje zakona.

„Vjerojatno ćemo podržati zakon jer je barem djelomično bolji od postojećeg. Što se tiče udomljavanja kod istospolnih parova, smatramo da to nije ni političko ni ideološko pitanje već znanstveno“, rekao je, kako prenosi Večernji list, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Predsjednik Mosta Božo Petrov još je protekloga tjedna kazao da ne podržava ideju da homoseksualni partneri udomljavaju djecu, zbog, kako je rekao, stigmatizacije društva.

SDP na liniji HNS-a

SDP pak dijeli stavove HNS-a. Amandmane će u Sabor na sporni zakon poslati i SDP. Ako ne prođu, SDP će, kaže predsjednik stranke Davor Bernardić, napisati vlastiti zakon o udomiteljstvu u kojem će i životni partneri imati mogućnost udomljavanja.

Prema pisanju Večernjeg lista u većini europskih zemalja istospolni parovi mogu i posvajati i udomljavati djecu. To dopuštaju Njemačka, Francuska, Island, Irska, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Danska, Finska, Švedska, Andora, Belgija, Luksemburg, Malta, Norveška i Velika Britanija. Mogu i u Austriji, izuzev Donje Austrije. Zabrana postoji jedino po pitanju udomljavanja, dok partneri mogu usvajati djecu. Omogućeno je i da jedan partner posvoji dijete drugog partnera, kao i u Sloveniji. Udomljavanje ne dopušta Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Mađarska, Letonija, Lihtenštajn, Litva, Monako, Rumunjska, San Marino, Slovačka i Švicarska.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash