SDP: “Nema potrebe da se snižava PDV, bolje da se taj novac usmjeri u rast plaća”

SDP: “Nema potrebe da se snižava PDV, bolje da se taj novac usmjeri u rast plaća”

Nema potrebe da se snižava PDV, bolje da se taj novac usmjeri u rast plaća, stav je SDP-a vezan uz najnoviji vladin prijedlog porezne reforme. Na konferenciji za medije, održanoj danas u stranačkim prostorijama, priznali su da je smanjenje PDV-a poticaj za domaće proizvođače, ali da će prvi koji će profitirati biti uvoznici.

Uvozni lobi i krupni kapital

“Kad predsjednik SDP-a govori o sumnji, znači ne tvrdi ništa, nego sumnja da iza nekih mjera koje vlada donosi stoji krupni kapital ili uvozni lobi, onda se od toga radi priča”, rekao je SDP-ov glavni gospodarski strateg Branko Grčić. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je dodao da su SDP svi ismijavali, kada je predložio smanjenje PDV-a samo na domaće proizvode. „Ovo što se predlaže upravo ovom poreznom reformom je defakto punjenje džepova uvoznih lobija i trgovačkih lanaca, umjesto davanje dodatnih kuna u džepove građana Republike Hrvatske“, izričit je bio Bernardić.

SDP smatra da je  vladina porezna reforma čista kozmetika i da neće imati nikakvog efekta na građane. Cijene će u prvom trenu, misli Grčić, pasti, a trgovci će ih poslije dići, kako bi zaradili na njemu.

Najveći rast najmanjih plaća

Predložili su model po kojem bi plaće rasle za sve, a ne samo za najbogatije kako je sad, s time da bi, prema njihovom prijedlogu, najviše rasle najmanje plaće. Njihov je prijedlog, kažu, blizak prijedlogu poduzetnika. SDP predlaže smanjenje obje stope oporezivanja osobnog dohotka, što bi kao rezultat trebalo imati povećanje plaće za oko 550 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj. Ovaj model nudi veći rast manjih plaća. Najmanje plaće bi narasle za tisuću kuna mjesečno, a one niske za više od 300 kuna. Predviđene su i dodatne olakšice za djecu. Sve bi trebalo koštati dvije milijarde kuna, koliko otprilike proračun košta i najavljeno smanjenje PDV-a, o čemu je Alter ranije pisao. Manji PDV na dječje pelene, ali ne i na ženske uloške

Na udaru iznajmljivači

„Za mene je bilo porazno jučer čuti na Odboru za financije da će 220, 230 milijuna kuna, koliko košta ovo povećanje plaće za najbogatije u Hrvatskoj, biti kompenzirano jedinicama lokalne samouprave, tako da se pet puta povećava porezno opterećenje za paušalce, za privatne iznajmljivače u turizmu, s 300 na 1500 kuna po krevetu“, kazao je Grčić, te dodao da se tu ne radi o nikakvim bogatašima, već da su iznajmljivači, uz izuzetke, najčešće ljudi koji od toga samo preživljavaju i jedva spajaju kraj s krajem. Prijedlog je SDP-a da se 17 posto od poreza na dohodak iz Fonda za izravnanje posve prepusti lokalnoj samoupravi, a da se Fond, koji služi onim najsiromašnijima među njima, puni iz PDV-a.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash