Categories AKTUALNO

Manji PDV na dječje pelene, ali ne i na ženske uloške

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je prihvatila paket od čak devet novih poreznih zakona. Radi se o takozvanoj trećoj fazi porezne reforme kojom se od 1. Siječnja 2017. do stupanja na snagu ovih zakona, želi postići porezno rasterećenje građana i gospodarstva od 6,3 milijarde kuna.

Kao najznačajniju mjeru, premijer Andrej Plenković istaknuo je smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto za najznačajnije živežne namirnice i higijenske potrepštine. Tako će, najavio je, od 1. siječnja PDV iznositi 13 posto za svježe meso, svježu ribu, svježe voće i povrće, jaja i žive životinje. S 25 na 13 posto past će i PDV za pelene, ali ne i za druge higijenske potrepštine kao što su, primjerice, ženski ulošci. Bilo je i drugih prijedloga poput prijedloga da se smanji PDV na dječje igračke, bicikle, sapun i pastu za zube, ali ih je Vlada odbila.

PDV upola manji

„Odlučili smo da se smanji stopa PDV-a za one proizvode koji su izuzetno važni najvećem dijelu društva. Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći broj ljudi.“, rekao je Plenković.

Smanjenje PDV-a, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić, izazvat će, mjereno statičkom metodom, gubitak od 1,4 milijarde kuna. No, ovo smanjenje PDV-a, uz već uvedenu mjeru smanjenja stope PDV-a za struju i odvoz smeća, donosi, tvrdi ministar, značajne uštede za građane s najnižim plaćama. Kad pokriju troškove za hranu i stanovanje, ostat će im više od plaće. „Kategorije hrane i stanovanja, u mjesečnoj, a tako i godišnjoj košarici dolaze čak i do dvije trećine, pa čak i tri četvrtine njihovih izdataka.“, istaknuo je ministar.

Kako živimo u tržišnom gospodarstvu, Vlada, međutim, nema mehanizam kojim će garantirati da će doći do pada cijena.

„Ali, trgovci sigurno ne mogu ignorirati ovako veliku promjenu jer ovdje ne govorimo o korekciji za jedan do dva postotna boda, već praktički o prepolavljanju.“, siguran je Marić.

Kozmetičke promjene

Kod preostalih osam zakona promjene nisu toliko značajne, riječ je uglavnom o usklađivanju s EU direktivama i manjim kozmetičkim promjenama, a neznatno se smanjuje i trošak doprinosa na plaću.

Na ovaj paket zakona u javnom je savjetovanju pristiglo ukupno preko 600 sugestija i komentara, od kojih je Vlada neke morala i odbiti.

„Svi bismo htjeli još jače i agresivnije porezno rasterećenje, ali ne smijemo zanemariti fiskalnu situaciju“, odgovorio je Zdravko Marić na kritike koje su se mogle čuti već toga dana, prije sjednice Vlade.

Jelena Oberman

FOTO:Alter