Sanader osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna

Sanader osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna

Bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Osim pokrivanja sudskih troškova, u državni proračun Sanader mora vratiti i imovinsku korist koju je protupravno pribavio, a radi se o 3,6 milijuna kuna, piše Index.hr.

Sutkinja Jasna Galešić istaknula je da je Sanader zlouporabio svoj položaj i ovlasti, te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Profitirao je, kazala je, od nelegalne provizije koju je uzeo od Hypo banke, za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, kad je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

„Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”, rekla je sutkinja Galešić. Dodala je da ova presuda ima značenje presedana jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo.

Sanader je danas i osobođen krivnje u slučaju za aferu HEP-Dioki.

Alter

FOTO: Alter