Otvoreni i neskriveni seksizam na društvenim mrežama: “Žene bi se trebale baviti kućom i djecom, a ne politikom”

Otvoreni i neskriveni seksizam na društvenim mrežama: “Žene bi se trebale baviti kućom i djecom, a ne politikom”

Jednom od ružnijih primjera otvorenog i neskrivenog seksizma bili smo svjedoci jučer na društvenim mrežama. A dolazi od onih najobrazovanijih, od kojih smo očekivali, ipak više.

„Mnoštvo je poveznica, komentara, rasprava, odobravanja i osporavanja, pa i hejtanja i trolanja, nastalo na tragu današnjeg nastupa Dalije Orešković u gostima kod Aleksandra Stankovića u divanu “Nedjeljom u 2”. Sve zanima kakva će Dalija biti, ako bude, političarka. Mene, pak, zanima i brine samo jedno: da joj bavljenje politikom ne oduzme dragocjeno majčinsko vrijeme koje trebaju moje unuke Meri i Leonora.“, napisao je naš poznati sociolog i ekonomist, doktor Slaven Letica u svom statusu na Facebooku, reagirajući na nastup svoje snahe u emisiji „Nedjeljom u 2“ , koja se prikazuje na HTV-u.

Dalija Orešković, bivša je šefica povjerenstva za sukob interesa, te je u emisiji potvrdila kako ulazi u politiku. Njezino gostovanje izazvalo je mnoštvo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama, ali, očito, ne doživljava potporu svih članova svoje obitelji.

Stav kako bi se žena trebala baviti samo kućom i djecom, po svemu sudeći, je još duboko ukorijenjen u našem društvu. Duboko je zabrinjavajuće kad takav stav dolazi od onih najobrazovanijih i onih koji imaju neki utjecaj u javnom prostoru.

Jelena Oberman

FOTO: snimka ekrana, Facebook