Samoća može sve odnijeti

Samoća može sve odnijeti

Samoća…ponekad je ugodna, a ponekad bi najradije da je nema. Pa si ispunjaš život različitim stvarima. Kao što u pjesmi kažu: „Kupuješ, prodaješ, oduzimaš i dodaješ“.

No, činjenica je da ništa ne može ispuniti tu prazninu kad ti nedostaju ljudi, druženja i doživljaji. Kad ti nedostaje iskren prijatelj, netko s kime si na istoj valnoj duljini. A to je najteže naći.

Samoća u braku

Samoća se događa i u braku. Nakon početne zaljubljenosti, ako se ne stvori prava ljubav i dublja povezanost, ljudi se polako udaljavaju jedno od drugog. Zato me ne čudi toliki broj rastava oko mene. Danas je to lako, koliko rastava uopće može biti laka. Ali, ne moraš se više opravdavati nikom, nitko ti više ništa ne može zabraniti. Postupak je relativno jednostavan: predaš zahtjev, dobiješ rješenje i kreneš u novi život. U tom novom početku osjećaš polet i nevjerojatnu navalu energije. Misliš, valjda, da će sad sve napokon sjesti na svoje mjesto jer vjeruješ da ćeš sad imati sretan i ispunjen život. No, na kraju priče opet te zaustavi samoća. Ovoga puta si, doista, posve sam.

Ne pričam sad o onim ružnim rastavama, brakovima u kojima ima puno vike, suza ili udaraca. Pričam o brakovima koje rastavi samoća. Onaj osjećaj da ti partner nije iskren prijatelj, da niste na istoj valnoj duljini, da niste povezani.

Ispunjavanje praznina

Ponekad se zapitam može li se to dogoditi i meni. Imam miran brak, topli dom, ljubav i sigurnost, no već sutra sve se može rasplinuti. Sve može odnijeti samoća. Da, ima je i u mome životu.

Samoća…ponekad je ugodna, a ponekad bi najradije da je nema. Pa si ispunjavam život različitim stvarima. Kao što u pjesmi kažu: „Kupujem, prodajem, oduzimam i dodajem“. Ali, nekako ne očekujem od drugog da mi ispuni moje vlastite praznine, pa se kada me ulovi taj neželjeni osjećaj, bavim stvarima koje me vesele. Čitam, pišem, stvaram, slušam glazbu. Ponekad uzdahnem, onako duboko, kao da će to otjerati samoću. A ponekad i ja, priznajem, onako tipično banalno, odem u shopping.

Iva Kozarac

FOTO: Dmytro Tolokonov/Unsplash