RODA: Ministar Kujundžić pokušava zastrašiti građane i udruge da u budućnosti ne prijavljuju nepravilnosti u zdravstvu

RODA: Ministar Kujundžić pokušava zastrašiti građane i udruge da u budućnosti ne prijavljuju nepravilnosti u zdravstvu

Opasna najava ministra zdravstva Milana Kujundžića da će „sankcionirati sve one koji su prijavljivali liječnike i medicinsko osoblje koji nisu počinili pogreške” izravna je prijetnja svim pacijentima koji su doživjeli negativno iskustvo u zdravstvenom sustavu, priopćila je danas Udruga Roda – roditelji u akciji.

Udruga Roda u svom priopćenju izražava veliku zabrinutost zbog izjave ministra Kujundžića nakon sjednice Vlade na Hvaru 26. listopada 2018. “Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške”, kazao je tada ministar na novinarski upit vezan uz inspekcijski nadzor koji je poslao u hrvatske bolnice.

Prijave su anonimne

U udruzi podsjećaju da su sve prijave koje je udruga primila i objavila anonimne, bez podataka koje mogu identificirati osobe koje su te priče i napisale. Podsjećaju i da Zakon o zaštiti prava pacijenata jamči pacijentima pravo na pritužbu i zaštitu, kao i na to da i političari – a posebice saborska zastupnica čiju slobodu govora štiti institut saborskog imuniteta – i udruge i novinari, imaju zakonsko pravo u javnosti iznositi informacije i tvrdnje u svrhu obrane nekog prava i zaštite javnog interesa, bez straha da će ih se zbog toga sankcionirati. Radi se, ističe udruga, o temeljnim demokratskim standardima naše države koje bi svaki ministar u hrvatskoj Vladi trebao biti u stanju razumjeti i poštovati.

„Stoga nam je jasno da je ministar tom izjavom imao namjeru zastrašiti, a time i spriječiti građanke i građane, ali i udruge koje zastupaju njihove interese, da se u budućnosti aktivno založe za svoja prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu putem prijave nepravilnosti i javnog dijaloga sa zdravstvenim institucijama”, kažu u Rodi.

Grubo kršenje prava pacijentica

Smatraju da je ministrova najava, da će se sankcionirati žene, koje su prijavljivale svoja traumatična iskustva u akciji #PrekinimoŠutnju vrlo opasna. Kako kažu u udruzi, ona predstavlja grubo kršenje prava pacijentica da prijave nepravilnosti i nejednakosti u liječenju i to u društvenom ambijentu, gdje je povjerenje građana u mogućnost dobivanja pravne zaštite u odnosu na zdravstveni sustav i tako izuzetno nisko. Pritom ističu da je ovaj opasan presedan u zdravstvu jedinstven – u drugim sektorima, kod anonimnih prijava nepravilnosti, poput prijave neizdavanja računa, ili prijava prekršaja u prometu, nigdje se ne traži odgovornost prijavitelja u slučaju da se nakon istrage ne ustanove nepravilnosti.

„Ovo nije potez ministra koji želi riješiti golem problem zdravstvenog sustava, ovo je izjava osobe koja želi sankcionirati građanke i građane, koji se usude prijaviti probleme. Politička kultura većine europskih zemalja, dapače, bila bi  takva da nakon ovakve izjave premijer zatraži ostavku ministra”, kažu u Rodi.

Akcijski plan za zaštitu zdravlja žena

Ističu da ova izjava ukazuje na to da ministru nije u prvom planu sistemsko rješavanje ogromnog problema, na koji je ukazalo tisuće žena, i to tako da se detektiraju i  otklone slabe karike u sustavu. Slabe karike sustava uključuju nedostatno informiranje i uključivanje pacijentica u odlučivanje o medicinskim zahvatima, manjak lijekova, manjak zdravstvenog osoblja, te, što je posebno zastrašujuće, raširena mizoginija u liječničkoj profesiji i hrvatskim zdravstvenim ustanovama.  Upravo je zato udruga Roda zatražila od premijera i ministra donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena, a ne istrage i sankcije za pojedinačne zdravstvene djelatnike ili institucije.

Rješavanje ovog problema zahtijeva kompetentno upravljanje zdravstvenim sustavom, ističu u udruzi.

„Očito je da ministar Kujundžić te upravljačke kompetencije nema, budući da mu pred očima nije sistemska promjena, već kratkoročno ganjanje pojedinačnih krivaca, kako među liječnicima  tako i među pacijenticama, kao i njihovo zastrašivanje”, smatraju u Rodi. Dodaju da je ministrova izjava izdaja tisuću žena iz cijele Hrvatske, koje su svoje intimne priče podijelile s javnosti, da bi osvijestile društvo na ovaj osjetljiv i sveprisutan problem, te još jedna potvrda da žene ne mogu imati povjerenje da će nadležne osobe i institucije u ovoj državi njihovo dostojanstvo i dobrobit staviti na prvo mjesto.

„Želimo vjerovati kako će na ovu izjavu reagirati i Predsjednik vlade i ostali dužnosnici, te kako će se konkretnim mjerama uključiti u donošenje Akcijskog plana i onemogućavanje izjava i postupaka kakve posljednjih dana slušamo od ključnih protagonista zdravstvenog sustava“, zaključuje Roda u svom priopćenju.

Alter

FOTO: Alter