Categories ŽIVOT

Rade Šerbedžija: „Svuda oko mene je mrak“

Rade Šerbedžija, glumac je kojeg ne treba posebno predstavljati. Mnogi su htjeli, mnogi pokušavali, ali on je jedan od rijetkih naših glumaca koji je uspio u Hollywoodu. U slobodno vrijeme pjeva sa svojim bendom znakovitog naziva Zapadni kolodvor. Iznimnim glasom na kojemu godine nisu ostavile traga, suverenim scenskim nastupom i zavodljivim baladama, od kojih je neke sam napisao, Šerbedžija osvaja srca publike gdje god došao.

Uhvatili smo ga, za kratak razgovor, u subotu u Zaprešiću, na 12. Fa festivalu koji se održava u čast pokojnog zaprešićkog violinista Jožike Fa.

„Divna publika i divan festival. Već pamtim zadnji put kada sam bio da je baš bila lijepa interakcija s publikom. Vidi se da su željni baš umjetnosti i susreta, baš je lijepo bilo. Meni je to jedan od ljepših koncerata u zadnje vrijeme“, kazao je nam je nakon koncerta dobro raspoloženi Šerbedžija.

Nenadmašni Rade Šerbedžija

Devedesetih je Šerbedžija, otišao živjeti u Srbiju i postao je „persona non grata“ u Hrvatskoj. Kako je otkrio publici na koncertu, njegov odlazak nije bio politički motiviran, nego zbog ljubavi. Zaljubio se u svoju sadašnju suprugu, Lenku Udovički, koja je tada bila studentica. „To je bila ta moja, povijesna veleizdaja“, kazao je publici.

Nakon kratkog života u njezinom studentskom stanu, 1992. godine kao izbjeglice odlaze u Sloveniju, a zatim u London, gdje nakon iznimno uspješne i bogate karijere u bivšoj Jugoslaviji, kreće njegova inozemna karijera.

Turneja po Srbiji

Radu Šerbedžiju i Zapadni kolodvor, nakon Zaprešića čeka turneja po Srbiji. Obići će Beograd, Niš i Čačak.

„Koncerte uvijek radim prije Nove godine. I Zagreb sam radio, ali nismo mogli dobiti Lisinski ove godine tako da smo ostali bez koncerta u Zagrebu“, kazao je. A nije bilo vremena ni da se organiziraju koncerti u Rijeci, Puli i Ljubljani, gdje je inače radio, tako da je Zaprešić jedino mjesto gdje ga se prije odlaska u Srbiju sada moglo susresti. U siječnju odlazi u SAD, gdje nastavlja snimati 10 novih epizoda serije „Strange Angel“, koju radi za CBS. U lipnju se vraća u Hrvatsku, taman na početak festivala koji je osnovao na Brijunima.

Ponekad uživa u pjevanju

Pitali smo ga u čemu se više pronalazi, u glumi ili u pjevanju, ili je to isprepleteno.

„Ma, to je sve isprepleteno“, odgovara.

Znači li to da kada pjeva zapravo glumi?

„Može se tako reći, ali i ne baš. Ponekad uživam“, odgovara nam, te dodaje kako film osjeća kao svoju najjaču umjetnost u kojoj najviše uživa.

Hoće li se onda vratiti na film, nakon serije, ima li kakvih ponuda, upitali smo ga.

„Imam neke ponude za film s Ray Fiennesom, koji se snima u Beogradu“, odgovara, te nam priča kako je nedavno operirao oči.

„Rekao sam doktorima: „Već dugo godina imam osjećaj kao da mi je pao mrak na oči.“ Otišao sam u najbolju očnu kliniku, u Svjetlost, kod mog prijatelja Nikice Gabrića, uspješno me operirao, otvorio sam oči, i sada sasvim jasno vidim: svuda oko mene je mrak!“

Jelena Oberman

FOTO: Robert Oberman, Alter