Tjedni pregled: Nasilni odrasli, nasilni mladi, nasilna djeca

Tjedni pregled: Nasilni odrasli, nasilni mladi, nasilna djeca

Ovaj su tjedan, kako kaže naša blogerica Iva Kozarac u svom tekstu Franjo, obilježila dvojica Franje. Franjo Tuđman, prvi predsjednik kojemu je u Zagrebu podignut najveći spomenik u Hrvatskoj, doduše neprepoznatljiv, i Franjo Dragičević, učitelj kojemu je prekipjelo, pa se fizički suprotstavio dvojici učenika koji su ga zlostavljali.

Oko kipa Franje prvog predsjednika okupio se cijeli državni vrh i politička elita, osim idejnog začetnika spomenika, gradonačelnika Zagreba Milana Banića. Njega doktor, zbog plućne embolije, nije pustio iz bolnice. Organiziran je i mini prosvjed jedne skupine građana koja prvog hrvatskog predsjednika smatra zločincem.

Oko drugog Franje u subotu se pak digao prosvjed njegovih kolega, učitelja. Skup u glavnom gradu je organizirao Sindikat Preporod u suradnji s učiteljskim Facebook grupama Nastavnici.org i Školska zbornica.

Prosvjednici su odlučili senzibilizirati javnost za tematiku sigurnih škola, odnosno škola slobodnih od nasilja kojemu su u svom radu često izloženi učitelji, ali i učenici. Upozorili su na to da je u školama sve teže raditi. Zatražili su izmjene Kaznenog zakona, Zakona o odgoju i obrazovanju i Pravilnika o pedagoškim mjerama.

Prihvaćen je zagrebački proračun

Milana Bandića je ipak naposljetku pustilo iz bolnice, pa je u četvrtak nekim čudom pronašao tri ruke koje su mu falile za izglasavanje proračuna. Zbog raspada koalicije Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisnih za Hrvatsku očekivalo se da će proračun pasti, a s njime i zagrebački gradonačelnik. No, umjesto njegovog pada gledali smo ekspresno izbacivanje glavnog tajnika HSS-a Ilije Ćorića iz te stranke, koji je suprotno volji stranke, zajedno s Miroslavom Polovancem iz HSLS-a i nezavisnim Jozom Miličevićem glasao za proračun vrijedan 8, 2 milijarde kuna.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor također je u četvrtak najavio da Polovanec više neće biti član HSLS-a. Marija Sumpor iz Nezavisne liste Zagreb – NLZG potvrdila je kako je iz Miličević izbačen iz stranke.

Nasilnik pušten na slobodu

Stanovnici Hrvatske suočili su se u petak s još jednom odlukom suda koja je ponovno poljuljala njihovu vjeru u sudstvo, pravo i pravdu. Trideset jednogodišnji Darko Kovačević zvani Daruvarac, optužen za brutalno premlaćivanje svoje 18-togodišnje djevojke, koju je zamalo ubio, sud je pustio da se brani sa slobode. Istekao mu je, naime, šestomjesečni pritvor, a njegovi odvjetnici jednostavno se nisu pojavili na zakazanom ročištu, pa se i sutkinja ispričavala zato što je morala po sili zakona donijeti takvu odluku. Suđenje se pak još ranije otegnulo jer je prvi sudac koji je preuzeo predmet završio u bolnici, a i odvjetnici okrivljenog su se promijenili.

Majka pretučene djevojke slomila se zbog te odluke, i u strahu za svoju djecu, zavapila: „Kako će mi djeca sada mirno spavati?“ Na kraju je i sama žrtva upala u sudnicu, pa su ih izveli van. Pravda je tako ostala gluha na nemoćni krik žrtava, a javnost u šoku jer su mučne scene prebijanja svi vidjeli budući da je već ranije snimka premlaćivanja završila u medijima. Pitanje je samo zašto zakonodavac nije predvidio nikakve kazne za odvjetnike koji se ne pojave na suđenju.

Zadrani su dan kasnije zbog ovakve odluke suda izišli na ulice.

Opet smrt zbog propusta u zdravstvu

Opet smo svjedočili smrti zbog propusta u zdravstvu. Devetogodišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća umro je u utorak u KBC-u Split od posljedice sepse. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru. Kako drugo jutro njegova pedijatrica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra, ali ih ona nije mogla primiti. Otišli su kod treće pedijatrice, koja ga je primila, no dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

„Izražavam iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića. Naravno, kad sam doznao za to, odmah smo krenuli s usmenim razgovorima i sa slanjem inspekcije u Split i Metković“, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u subotu. Dodao je da se boji da je bilo propusta, ali je u ovome trenutku teško prejudicirati tko je kriv. Treba se, kazao je, učiniti sve da se dozna istina, i da se to više nikada ne ponovi.

Sabor završio s radom

Sabor je završio s radom za ovu godinu. Ove je godine doneseno 238 zakona, a posljednjeg dana zasjedanja prihvatio je Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, izglasao Zakon o udžbenicima i minimalnoj plaći. Zakon o udžbenicima predviđa lakše školske torbe i više digitalne nastave, a Vlada je večer ranije prihvatila amandman Bandićeva kluba o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce.

Osipanju SDP-a ne nazire se kraj, stranku je u petak napustila i saborska zastupnica Ana Komparić Devčić, te prešla u Bandićev klub.

(Sporno) pismo ministru Paviću

Pripadnici hrvatske LGBTIQ zajednice, njih 25, poslali su otvoreno pismu ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću zbog podrške Zakonu o udomiteljstvu. U pismu koje možete pročitati ovdje, traže ga „da se javno očituje o svojoj podršci Zakonu o udomiteljstvu, kao i o homofobnim izjavama i lažima saborskih zastupnika i zastupnica HDZ-a, njegovih stranačkih kolega, izrečenih u raspravi glede ovog nedvojbeno diskriminirajućeg i nelogičnog zakona.“

Iako nigdje u tekstu nije poimence spomenuta Pavićeva seksualna orijentacija, iz pisma se jasno da naslutiti na što se aludira, pa se na Facebook profilu jedne od potpisnica, novinarke Večernjeg lista Milene Zajović, razvila rasprava je li trebalo pisati takvo pismo.

„To sasvim sigurno nije bilo jer smo zlurado čekali šansu da nekoga ‘autamo’, jer bi se to u tom slučaju dogodilo čim su objavljena imena ministara u Vladi – kao i na brojnim drugim visokopozicioniranim političkim funkcijama. Međutim, to nitko nije učinio jer to ne bi bilo pristojno, a nije bilo ni relevantno. Da nam je neki veliki gušt ‘autati’ ljude, pa makar iz čiste zlobe, vrlo bismo lako diskreditirali i svojedobni homofobni referendum, no tada je, kao i mnogo puta prije i kasnije, prevladala prešutna pederska solidarnost, pa makar i uz veliku kolateralnu štetu“, kaže Zajović, između ostalog, u svom odgovoru.

Dodaje da je to ista situacija kao, primjerice, kada je nekadašnji ministar Bajs glasao protiv umjetne oplodnje iako i sam ima dijete koje je bilo tako začeto.

Da je, kaže, osoba koja je Hrvat i ujedno zastupnik u Europskom parlamentu ili je visoko pozicionirana u nekom drugom međunarodnom tijelu glasala za diskriminaciju Hrvata, nacionalnost te osobe svakako bi postala medijski relevantna informacija.

 „Hipotetska ili stvarna situacija u kojoj bi LGBT osoba glasala za diskriminaciju LGBT osoba trebala bi se, tretirati jednako. Osim ako smatramo da je biti pripadnik LGBT populacije nešto što moramo kriti ili čega se trebamo sramiti više nego što bi se, recimo, sramio reći da si Hrvat“, kazala je.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash