Premijer Andrej Plenković reagirao na prosvjed u Vukovaru: „Moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini”

Premijer Andrej Plenković reagirao na prosvjed u Vukovaru: „Moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini”

Premijer Andrej Plenković reagirao je u srijedu, na sjednici Vlade, na prosvjed koji je održan u Vukovaru ove subote. Na prosvjedu smo čuli, kazao je, poruku žrtava, poruku potrebe za istraživanjem i procesiranjem svih ratnih zločina koji su počinjeni u vrijeme Domovinskoga rata. No, suprotno govornicima na prosvjedu, Plenković smatra da institucije nisu zakazale. Rekao je da je puno toga učinila i policija, i državno odvjetništvo i specijalizirani odjeli u DORH-u i županijskim sudovima, i Haški sud, kao i Specijalni sud za ratne zločine u Srbiji. Taj posao, dodao je, treba nastaviti i pokušati istražiti sve ono što do sada nije napravljeno.

Mirna reintegracija

„Mirna reintegracija, kao i svi slični takvi procesi u rješavanju sukoba, podrazumijevali su niz mjera. Jedna od njih se zove „Izgradnja povjerenja, vraćanje dijaloga, suživota“, pa i Zakon o oprostu. Sve su to bile važne, strateške odluke koje su činile dio paketa mirne reintegracije. Mirnom reintegracijom izbjegnute su brojne žrtve, brojni mladi ljudi tada sigurno bi ostali bez svojih života, bilo bi više ranjenih, bilo bi više ubijenih, s obje strane. To se, zahvaljujući mudrosti predsjednika Tuđmana, nije dogodilo“, istaknuo je Plenković. Rekao je da je na svima koji djeluju u javnosti, a posebno Vladi i vladajućoj stranci, koja baštini njegovo naslijeđe, da naglašavaju stratešku važnost tog postignuća za suživot u Hrvatskoj, za proces pomirbe, za izgradnju povjerenja, stvaranje društva u kojem nećemo zaboraviti zločine, pogotovo ratne zločine koji nisu pod Zakonom o oprostu.

Neće zaboraviti žrtve

„Međutim, isto tako moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini i budućnosti na način da gradimo povjerenje i omogućujemo suživot“, istaknuo je premijer.  Dodao je da je mirna reintegracija najuspješnija takva misija na teritoriju Europe i primjer drugima, te da se na tim temeljima treba graditi, a ne ih razgrađivati. Nikada, kazao je, neće ni zaboraviti žrtve, niti propustiti da se neki zločini do kraja ne istraže.

Jelena Oberman

FOTO. Alter.hr