Categories AKTUALNO

Nalaz, koji je proglašen tajnim, je pokazao da samo tri rađaonice na raspolaganju imaju anesteziologa 24 sata na dan

Predstavnice udruge Roda u ponedjeljak su upozorile da inspekcijski nalaz koji je radila bivša Vlada, dok je na čelu tadašnjeg ministarstva zdravlja bio Siniša Varga, nikada nisu dobile, niti je prikazan javnosti. Prije četiri godine majke su se, naime, žalile na odnos prema njima tijekom i nakon poroda u prvoj Rodinoj akciji Prekinimo šutnju. Zdravstvena inspekcija je obavila nadzor, međutim, kako danas piše Jutarnji list, koji je u posjedu dijela nalaza inspekcije, nalaz je proglašen službenom tajnom.

Nejednaki standardi

Nalaz iz 2014. godine, piše Jutarnji, je obuhvatio rodilišta sedam bolnica, odnosno kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara. „Nadzor je pokazao da samo tri rađaonice, i to u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Rijeka, na raspolaganju imaju anesteziologa 24 sata na dan. To bi moglo značiti da u ostale četiri bolnice, ako žena dođe, primjerice, tijekom noći, postoji mogućnost da će anestezija izostati. No, u bolnicama kažu da i na drugim odjelima imaju dežurne anesteziologe koje mogu pozvati u hitnom slučaju pa bi dobra organizacija rada bolnice trebala riješiti taj problem. Tijekom proteklih dana, kada je javnost reagirala na slučaj saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, iz bolnica su upozorili na problem manjka anesteziologa kod hitnih prijema, što govori da se taj dio problema od inspekcijskih nalaza otprije četiri godine ipak nije do kraja riješio.“, stoji u tekstu kojeg je Jutarnji list danas objavio.

Tada je inspekcija također utvrdila da postoji velika razlika u primjeni epiduralne anestezije koja omogućava manje bolni porod. Kako stoji u tekstu, u KBC-u Osijek samo je 2,2 posto žena dobivalo tu vrstu anestezije, dok je u KBC-u Sveti Duh taj postotak bio znatno veći, 34,8 posto. I kod carskog reza utvrđene su velike razlike, a inspekcijski nadzor je potvrdio da KB Merkur, KBC Sestre milosrdnice i KB Sveti Duh imaju rodilišta koja nisu u skladu sa standardima jer se radi o preuređenim, a ne namjenski građenim prostorima. Velik je bio i problem i s nejednakom opterećenošću liječnika i medicinskih sestara, pa je zaključeno da treba izraditi normative.

Maksimalno smanjiti patnju

Jedan od članova tadašnjeg povjerenstva, prof. dr. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porode KB-a Merkur, za Jutarnji list kaže da su se od tada promjene nedvojbeno dogodile, jedino je pitanje bi li mogle biti brže. Naime, sigurno je povećan broj žena koje danas rađaju uz manje boli, odnosno uz tzv. epiduralnu analgeziju, odnosno anesteziju donjeg dijela tijela.

„No, kako bi pacijentice bile zadovoljne, važno je da liječnik zna njihove želje, a u slučaju spontanih pobačaja da pokušaju maksimalno smanjiti ne samo fizičku, nego i emocionalnu bol. Zbog nespretnosti u komunikaciji dogodi se da se u tome ne uspije, a onda su sigurno žene nezadovoljne, čak i kad su dobile maksimalno kvalitetnu zdravstvenu skrb“, smatra prof. dr. Matijević.

Pomoćnik ministra zdravstva, prof. dr. Vili Beroš za Jutarnji je rekao da je funkcioniranje rodilišta poboljšano u te četiri godine, jer se sustavno radi na poboljšanju kvalitete . Zdravstvena inspekcija, najavio je, danas kreće u KBC Split zbog događanja posljednjih dana, a inspekcijski će se rad nastaviti nakon što se 400 prijava žena razvrsta po regijama i bolnicama.

„Potrebno je sve dobro istražiti i unaprijediti, prije svega zbog pacijenata, ali i liječnika, koji u najvećem dijelu svoj posao rade odgovorno i pošteno“, kaže Beroš za Jutarnji list.

Alter.hr

FOTO: Unsplash