Categories AKTUALNO

Premijer Andrej Plenković protivi se sijanju straha i histerije, te kaže da mu nije jasno zašto je predsjednica naglo promijenila mišljenje o tzv. Marakeškom sporazumu

Predsjedništvo i nacionalno vijeće HDZ-a je u ponedjeljak jednoglasno prihvatilo informaciju o Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama, tzv. Marakeškom sporazumu. O dokumentu su HDZ-ovce informirali ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Protivimo se sijanju straha, panici, histeriji, drami, jer ništa od toga, kad je riječ o ovom dokumentu i ovom aktu, nije na stvari“, rekao je novinarima predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u ponedjeljak, nakon sjednice u Središnjici HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i HDZ-ove ministrice i ministri.

Nema zamjerki Marakeškom sporazumu

Taj dokument, kazao je, neće ništa dramatično promijeniti za bilo koga, niti će promijeniti HDZ-ovu politiku sprečavanja nezakonitih migracija koju sada provodi.

Marakeški sporazum, istaknuo je Plenković, je pravno neobvezujući, nema karakter međunarodnog ugovora i svaka država zadržava puni suverenitet da sama odredi svoju migracijsku politiku. Ponovio je da se dokument odnosi na zakonite, a ne na nezakonite migracije. Vlada Republike Hrvatske, kazao je, vodi politiku striktnog čuvanja hrvatske granice i sprječavanja nezakonitih migracija.

Radi se o 1351 kilometru granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom, koja je duža nego granica između Finske i Rusije. Zato je čuva čak 6.500 pograničnih policajaca, 24 sata na dan, svih 7 dana u tjednu.

Istupanje iz sporazuma

To što zadnjih dana mnoge zemlje istupaju iz sporazuma, Plenković objašnjava unutarnje- političkim razlozima. „Jedina zemlja koja je u vrijeme dok se pregovarao taj dokument izrazila rezerve, bila je Mađarska. Sve ove druge zemlje, koje sada naknadno signaliziraju da im je nešto problem, to rade po meni iz očitih unutarnje- političkih razloga“, kazao je Plenković.

Dodao je da je to ili zbog pritisaka koalicijskih partnera, ili pritisaka javnosti, ili jednostavno samo od straha kako takve teme mogu utjecati na njihov rejting. „Mi smo pokazali kao Vlada da ne podilazimo bilo kojim pritiscima, pa niti ovakvima“, napomenuo je.

Razmimoilaženje s predsjednicom

Na upit novinara o tome kako je došlo do razmimoilaženja stavova oko tog dokumenta između Vlade i  predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, iako su sukreatori vanjske politike, odgovorio je da nije Vlada ta koja je mijenjala svoje stavove, nego je predsjednica naglo promijenila mišljenje. „Vi pitajte predsjednicu koji su to elementi, u sadržajnom pogledu, koji su eventualni razlog za nekakvu rezervu“, odgovorio je Plenković novinarima. Na upit novinara dodao je da će se čuti s predsjednicom, te da ranije nije bilo vremena jer su i on i predsjednica bili na putu. A tko će ići u Marakeš, odredit će Vlada.

Nakon velike migracijske krize, na Općoj skupštini UN-a u jesen 2016. sudjelovali su, kaže premijer, tadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Tada je usvojena tzv. Njujorška deklaracija kojom se pozvalo na nalaženje globalnog odgovora na problem migracija. Potom se pristupa izradi Globalnog kompakta i vode se pregovori. O tome Stalna misija RH u New Yorku redovito izvještava Ured Predsjednice i Vladu te konzultira sve nadležne resore. Nitko od aktera uključenih u taj proces, koji je trajao gotovo 18 mjeseci, nije signalizirao bilo kakav mogući problem sa sadržajem tog dokumenta, tvrdi premijer. Na Konferenciji u Marakešu, gdje će se samo politički prihvatiti taj dokument, nema nikakvog potpisivanja.

 

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona ekrana