Ivana Ninčević- Lesandrić: Trebamo biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši

Ivana Ninčević- Lesandrić: Trebamo biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić komentirala je danas na svom Facebook profilu nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, te pritom napomenula da treba mijenjati pravila. “Ne može bit normalno da umiremo od bolova, jednostavno ne može biti normalno! I to ne jedna, ne pet, ne deset nego na stotine žena!”, napisala je.

Također je istaknula da ne može nitko tvrditi da su njezine riječi neistinite kad nju nitko apsolutno ništa nije pitao.

Emotivan istup Ivane Ninčević-Lesandrić

„Valjda ja znam sta sam prošla i koliko je to boljelo! Kao i tisuće žena! Ne razumijem zašto se pokušava svaku ženu uvjerit da je ono što je doživjela neistina, umisto da se to jednostavno promini! Pa nismo lude, znamo sta smo prošle….tužno je ovo sve, bas sam razočarana i povriđena….“, emotivno se osvrnula na nalaz. Smatra da se inspekcija se ne može vršiti bez osoba nad čijim predmetom se inspekcija radi, te je dodala da nju nitko nije pozvao na razgovor.

„Dakle, bitni su ljudi, pacijenti, živa bića, a ne pravila. Medicinska dokumentacija i medicinski bolni zahvat o kojemu tisuće žena pričaju nije ista stvar!“, piše Ninčević-Lesandrić.

Žao joj je što nam svima skupa fokus nije na boljim uvjetima u zdravstvu, ali se svejedno nada da će zbog istupa tisuća žena tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu.

Ističe da trebamo biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se odbacuje, sankcionira ili na stup srama stavlja one koji ukažu na greške.

Sramotan nalaz

Podsjetimo, potaknut njezinim istupom u Saboru, i akcijom udruge Roda Prekinimo šutnju, u kojoj je prikupljeno 401 svjedočanstvo žene  o lošem tretmanu na ginekološkim odjelima i hitnim službama hrvatskih bolnica, ministar zdravstva Milan Kujundžić pokrenuo je inspekciju po hrvatskim bolnicama. Rezultati inspekcije objavljeni su prošloga petka, a inspekcija nije pronašla ništa sporno.

Udruga Roda na svom je Facebook profilu prokomentirala kako je sramotno da inspekcijski nadzor vrše kolege nad kolegama i utvrde da je ženama u Hrvatskoj upravo onako kako im i treba biti, i to sve začinjeno prijetnjama kako će se kažnjavati one koje se usude išta javno reći protiv sustavnog institucionaliziranog nasilja nad ženama.

 

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona