Potvrdili različitu kvalitetu proizvoda za istočno i zapadno tržište

Potvrdili različitu kvalitetu proizvoda za istočno i zapadno tržište

Europski je parlament u četvrtak 13. rujna izglasao Izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu Europske unije.

„Prije pet godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatnim da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće, koje su tri odbora potvrdila, poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Izvješće predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište“, kazala je naša zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan, koja je bila Izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda.

Istraživanje koje je pokrenula naša europarlamentarka, je dokazalo ono o čemu su potrošači kod nas već dugo spekulirali: da se proizvodi niže kvalitete plasiraju u zemlje istočne EU. Radi se o cijelom nizu proizvoda koji nose isto ime robne marke, ali su različite kvalitete: od deterdženata do dječje hrane.

Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrane HIPP, te je nakon toga HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta. Borzan je također dokazala i da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji nego oni na Zapadu.

 

Alter.hr

FOTO:Facebook