Categories ŽIVOT

Kako potaknuti kreativnost kod djece

Živimo u društvu brzih promjena i napretka tehnologije u kojem pomak prema naprijed nije moguć bez inovacija. U vremenu u kojem živimo i koje pred nama predstoji, smatraju stručnjaci, jedna od ključnih osobina koja će se tražiti prilikom zapošljavanja bit će kreativnost.

Kreativnost je u nama

Nekada se smatralo da su kreativni samo geniji, no danas se kreativnost smatra osobinom koja se pojavljuje kod svih ljudi. No, ona se može poticati ili zatomiti. Za razvoj kreativnosti, naime, skoro je podjednako važan utjecaj okoline, kao i osobne sposobnosti za kreativno izražavanje. Stoga je posebno važno poticati i razviti kreativnost kod djece.

Učitelji, roditelji i svi koji rade s djecom trebali bi osigurati slobodnu komunikaciju između njih i djece, ali i među samom djecom. Ne smiju podcjenjivati dječje ideje, a djeca se trebaju poticati i ohrabrivati na stvaranje drugačijih rješenja. Također je nužno nagrađivati kreativni pristup, kao i izbjegavati sve ono što kod djece stvara strah od neuspjeha. Djecu ne treba stalno ispravljati, treba stvoriti ozračje koje tolerira pogreške, jer, i „na greškama se uči“. U skladu s time, djeci ne treba servirati gotova rješenja, niti nuditi pomoć bez da je traže.

Kreativne aktivnosti

Aktivnosti poput kreativnih radionica, glazbene škole, foto-kino-video klubova, dramskih ili literarnih grupa, različitih likovnih aktivnosti i plesa, sudjelovanje u radu kakve znanstvene ili informatičke grupe, u tome mogu samo pomoći. S djecom možemo igrati i različite misaone igre, poput igara riječima ili izmišljanja nastavaka priča, ili igre postavljanja pitanja koja traže odgovore na pitanja kao što su: kako, zašto, na koji način možeš nešto riješiti, imaš li još kakvu drugu ideju…

S druge strane kreativnost, upozoravaju stručnjaci, sputava autoritaran stav, ozračje u kojem se pravila moraju strogo poštivati, netoleriranje grešaka, ismijavanje djece, pretjerano naglašavanje logike i analitičnosti, fokusiranje na jedan ispravan odgovor, nedostatak igre i vremena, ograničavanje i nerealistična očekivanja. (J. Oberman)

 

FOTO:Unsplash