Pazite što pišete na Facebooku, nemate imunitet

Pazite što pišete na Facebooku, nemate imunitet

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik oporbenog Živog zida, ipak ne ostaje bez saborskog imuniteta. Odlučilo je tako danas Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Protiv Sinčića je za kazneno djelo uvrede i klevete privatnu tužbu podigao M.E., zbog teksta pod nazivom “Spasimo domaću proizvodnju”, objavljenog na Facebooku. U tom tekstu Sinčić tvrdi da se Poljoprivredni zakon pisao zbog privatnih interesa.

“Posao saborskih zastupnika je da govore i javno ukazuju na anomalije koje u društvu vide. Ukoliko se uistinu bavite tim poslom, jako česte su tužbe, i ovo je samo jedan od primjera, gdje se pokušava utjerati određeni novčani iznos od tuženika. Smatram da bi se zapravo trebalo zaštiti ljude od ovakvih postupaka“, kazao je Ivan Pernar iz Živog zida na sjednici Povjerenstva.

Predsjednik Povjerenstva Žarko Tušek, kazao je da nisu ni namjeravali skinuti imunitet Sinčiću, budući da se radilo o privatnoj tužbi, a u takvim slučajevima praksa je Povjerenstva i Hrvatskog sabora da to ne rade. Tužbe su, dodao je, u domeni kaznenog zakonodavstva, pa da bi se zaštitili ljudi, kako to Pernar traži, treba predložiti izmjene kaznenog zakona i kaznenog djela klevete.

Inače, svi prijedlozi za skidanjem imuniteta zastupnika koji su pristigli na Povjerenstvo, danas su odbačeni. (jo)

 

FOTO: Facebook