Categories SCENA

Oni dolaze – Alter predstavlja playlistu s novim imenima na hrvatskoj sceni

“Oni dolaze – nova imena na hrvatskoj sceni”, playlista je naših virtualnih novina Alter.hr. Naći ćete je, za sad, samo na Spotifyu. Razlog zašto baš tamo leži u činjenici da je hrvatska glazba na tom servisu loše, slabo pa čak i nikako promovirana.

Motivacija

K tome, proširila se neka fama da više nema kvalitetne, nove, hrvatske glazbe. Ova playlista koju smo složili na Spotifyu to opovrgava.

Za pomoć u sastavljanju liste zatražili smo same glazbenike i njihove fanove na društvenim mrežama.  Sa svojim prijedlozima oni su obogatili ovu našu listu i na njoj je u trenutku pisanja ovog teksta bilo 90-ak izvođača. To je šest sati neprekidne glazbe! No, to ni izdaleka nisu sva nova imena koja su se pojavila na sceni. Kao prvo, nisu svi prisutni na Spotifyu. Nismo obuhvatili ni hip-hop izvođače, kao ni mlade mainstream pop izvođače koji su već uvelike prisutni na sceni. Prednost su, naime,  imali rock, svi alternativni i indie pravci, dakle svi oni za koje nema mjesta u mainstream medijima, u programima klubova i radio postaja i za koje svi nisu mogli čuti. Na playlisti su se našli i neki koji imaju potpisane ugovore s diskografskim kućama, ali to je zato što nisu dovoljno promovirani. Lista nije konačna, nadopunjavat će se novim imenima, a u tome nam možete pomoći i vi sa svojim prijedlozima.

Tko su oni?

Oni su mahom mladi glazbenici, osim nekoliko iznimaka što se i čuje u zvuku. Nismo nikoga diskriminirali po dobi, a iako su neki od glazbenika već odavno prisutni na sceni, uvrstili smo na listu jer je riječ o novim projektima i novim imenima. Iako zahtjevno, preslušavanje pjesama dovelo je do nekih zanimljivih spoznaja o glazbi koja se danas stvara u Hrvatskoj. Ta glazba je jako lijepa i profinjena, ugodna za slušanje, ali s jednim, pa moglo bi se reći, melankoličnim prizvukom. Nove generacije kao da stvaraju više glazbu za “chillanje” i radio, pa je teško pronaći neku plesnu pjesmu koja bi funkcionirala i u klubovima. Ovo je možda i poziv glazbenicima da se orijentiraju na glazbu koja bi bila pogodna za zabavu u noćnim klubovima, po uzoru na to kako se to radi na Zapadu jer tu, eto, ima prostora za proboj na scenu. Uostalom, Billboardova ljestvica najslušanijih pjesama u Hrvatskoj pokazuje da nije više radio taj koji diktira trendove, nego klubovi.

Ranije spomenuta razlika u zvuku između starijih i mlađih glazbenika vidi se i u žestini. Starije generacije, barem se tako čini, puno su izravnije i žešće u izričaju. 

Uostalom, kliknite na link na Spotify i procijenite i sami!

Alter.hr

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash