Mater godine

Skoro svako selo ili grad u lijepoj našoj organizira neko natjecanje. Sinj, eto, danas ima Alku, a osim nje ima u Hrvata i utrka magaraca, izbora za Prvi glas vatrogasne zabave, natjecanja u skoku žabe u dalj, nogometnih turnira, ribarskih noći i sijaset izbora za razne miss nečega. I još svašta. Za svakog ponešto.

Da ne bi selo moje malo ispalo zadnja rupa na svirali, a u nas nit vatrogasnog doma nit mora, a i magaraca slabo, morali smo se domisliti nečem originalnom i tako smo pokrenuli izbor za Mater godine.

Mater godine

Pravila su vrlo jednostavna. Moraš bit mater, al ona ekstremna. Koja u najboljoj namjeri i bezgraničnoj ljubavi prema svom potomku napravi onaj jedan korak previše. Poredak na tablici mijenja se iz tjedna u tjedan, tko bi gori sad je doli i obrnuto. Zbog zaštite natjecateljica nećemo se razbacivat osobnim podacima, samo ćemo nasumičnim redoslijedom, ko na Euroviziji, nabrojati neke od matera koje pretendiraju na vrh i osvajanje prijelaznog pehara.

Ima tako jedna mater poznata po svojoj uzrečici „Tišinaaaa, ćaća vam spava, nemoj da ga netko slučajno probudi, dođite vamo da vas sve pobijem.“ Imamo i mater koja je svom čedu netom prije vađenja šećera u krvi servirala krafnu s čokoladom i tražila da je pojede do zadnje mrvice. Ima i jedna koja je, budući da joj djeca nisu htjela jest meso, mudro objasnila da je meso zapravo povrće i to joj je držalo vodu sve dok je nisu uhvatili na prepad kako trančira piceka. Ulovili je prstima u pekmezu, odnosno na zabatku.

Padala su djeca i u septičku jamu, srećom praznu. Lovilo se djecu u padu s nožićem za guljenje krumpira u ruci. Pa da, nije bilo vremena ostaviti ga sa strane, majčina ljubav ne pita. Jedna je pretendentica na titulu poslala svoje dijete na rođendan drugomu, a pritom zaboravila da njeno vlastito ima rođendan taj isti dan.

Da majčina ljubav ne pita za vrijeme dokazuju i sljedeće dvije konkurentice. Jedna je svoje najmilije i najdraže umjesto na utrku koja počinje u 19 dovela u 20, pa je obećala organizatoru bubreg samo da ga puste na start u višoj kategoriji. I još ga, od milja, kresnula rukom po ramenu, nakon što je mjesec dana strepila nad slomljenom ključnom kosti ispod tog istog ramena. Valjda je provjeravala jel dobro zaraslo. Druga je (šta druga, ja) prespavala polazak autobusa za Državno natjecanje u plesu, pa je svoje mladunče dovezla sa zakašnjenjem i krmeljavo i bez frizure. Rekoh, daleko je Rijeka, bude se stiglo.

Ja, (ne)majka

Na ljestvici imam još dva dobra poteza. Natjerala sam malu Šnjofu da popije pokvareno čokoladno mlijeko na slamčicu. Ona mi je, buduć da je tek progovorila, objašnjavala da je mlijeko „hladno“, a ja sam je uvjeravala da nije, da je skroz dosta toplo. Tek sam pred sam kraj (kad sam i sama probala da joj dokažem da uopće nije loše) shvatila da ona hoće reći „kiselo“, a ne „hladno“. Sama je kriva kad ne zna pridjeve. A starijoj sam Šnjofi istresla pola sadržaja ormara na dvorište kroz prozor jer si „nije imala kaj obuć“.

Ovo je natjecanje zapravo otvorenog tipa, pa se može prijaviti i neka druga mater, ne mora imati boravište ni prebivalište kod nas. Prijave primamo u komentarima ovog posta. Ne sramite se, istresite dušu. Sigurno bi vam u životopisu dobro izgledalo da ste proglašeni za Mater godine 2021.

Jedino, problem je što zasad imamo na vrhu veliku favoritkinju za osvajanje naslova. Nakon 9 mjeseci nošenja dragocjenog tereta pod srcem i poroda za kojeg uglavnom znamo kakav je, ušuškanog u dekicu, zavezanog u auto sjedalici i spremnog za odlazak kući iz rodilišta, jedna je mater predala sina ocu. Taman krenuše prema parkiranom autu, kad se začuo tup udarac, zbunjeni muški glas, a zatim i vrisak:

„Ispao ti je???“

„Roberteeee! Kako misliš, ispao ti jeeee???“

Napomena: Nijedno dijete nije ozlijeđeno tijekom natjecanja. Sva su živa, zdrava, vesela i neokrznuta. Za Roberta pak ne garantiram.

AUTOR: Renata Sitta

Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels