O boli, a nisam Frida Kahlo

Draga boli, užasna si i teško te prihvaćam. Vele normalno, jer čovjek bježi od svega neugodnog.

Ali eto nas dvije se opet sastale. Na putu za negdje. Pokušavam definirati koje si boje. Sigurno znam da nisi u nijansi terracote, a ni sive. Mislim da te ljubičasta najbolje opisuje meni.

I kako da te prihvatim ? Jedino što uspijevam je da te odredim, kao bol zbog gubitka. I njih je bilo masu u mom životu, ali ovaj zadnji mi se nekako čini najtežim. Možda jer sam izgubila vezu sa ljudskim ovozemaljskim, u tom gubitku. I sad nemam pojma kako ću dalje. A ni ti nisi baš od pomoći, osim što si se uvukla u svaku poru moga bića. Pod kožom si svaki dan i nećeš se maknuti. Uporna si jako. U svom nastojanju da te prihvatim.

Ono što te čini posebnom je činjenica da te moram prihvatiti svaki dan ispočetka. A umorila se. I od suza i od prihvaćanja. I pitanja je li moglo drugačije…bolje…lakše. I shvaćam da ne želim ući u taj začarani krug u koji ulaze oni koji te odbijaju. Žao mi je što ti nisam baš neka dobrodošlica, ali barem se ne opirem. I pokušavam se nekako sprijateljiti. U ovom prostoru i vremenu, između dosta mi je, i mogu ja još. Samo se pitam dokle i kako je živjeti s tobom kao podstanarkom?

Nitko mi nije rekao da ću se morati ovako boriti s tobom. Jedino što mi se sviđa da je to bez rukavica, ili neke druge maske koja odgađa okrutnost…

Prepuštena sam samoj  sebi i ringu u kojem mogu donijeti pobjedu, jedino ako prihvatim da si pobjednica. I da ono što pokušavam kontrolirati, prije ili kasnije kontrolira mene, u svim aspektima života. A to nema veze sa slobodom, ni životom u koji vjerujem. Zato, draga boli dobrodošla, i prihvaćam te u svim bojama u kojima ulaziš u prostranstva moje duše.

Ali malo si ipak nepristojna. Ulaziš bez najave i očekivanja. I ostaješ. Htio to netko ili ne. Ti si tu. Podijeljena, naizgled postaneš lakšom, ali to je samo trenutačno…i kratkotrajno. Eto sad, kad ti se izrekoh, vjerujem da ćemo surađivati da se mrvicu smanjiš. Ali, dan po dan.

Draga boli tu sam, i našla si svoje mjesto. Molim te samo da se ne usidriš bez najave. Hvala.

Vjerujem da ćeš mi pomoći da bolje razumijem sve verzije u kojima se pojavljuješ u ljudskim životima, i da zato imaš dobar razlog. Do tada, pozdravljam te. I pokušavam ti biti prijateljica. U ljubičastoj boji.

Sabrina Pejić

FOTO: Unsplash