Categories AKTUALNO

Novinar Domagoj Margetić ne odustaje od štrajka glađu, njegove riječi “štrajkat ću do ispunjenja zahtijeva ili do kraja”, sad već zvuče zlokobno

Već 43. dana istraživački novinar Domagoj Margetić štrajka glađu i ne namjerava odustati. Njegove riječi “štrajkat ću do ispunjenja zahtijeva ili do kraja”, sad već zvuče zlokobno. Krvare mu crijeva, ukočila mu se desna strana glave, ima jake bolove u bubrezima, a ponovno su ustanovljene i teškoće u radu srca, napisali su u ponedjeljak navečer njegovi prijatelji na njegovom Facebook profilu. Hitna pomoć je intervenirala, više puta su upozorili Margetića na njegovo izuzetno kritično zdravstveno stanje, ali on je potpisao da odbija otići u bolnicu. Liječnici su upozorili da sve dok je pri punoj svijesti, niti jedan liječnik ne smije poduzimati išta bez njegove suglasnosti.

Margetić ne odustaje

Nije pomoglo ni kad je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko jučer pozvao Margetića da prekine po život opasan štrajk. Nije pomoglo ni kada je to 8. listopada učinila Vlada Republike Hrvatske. Niti kada je to početkom ovog mjeseca učinila Europska federacija novinara.

“Kad bih vam ispričao što su mi napravili i što rade, kad vas slome onda vam je potpuno svejedno”, rekao je jučer, izmorenim i teško razumljivim glasom, Margetić za Hinu, te dodao da su mu “uništili sve što mu je vrijedilo i značilo”.

Jedini način da prekine po život opasan štrajk, jest da se ispune njegovi zahtjevi. A popis onoga što Margetić konkretno traži je poduži.

Zahtjevi za prekid štrajka

Zahtjeva povratak i osiguranje njegove obitelji, odnosno prestanak korištenja daljnjih pritisaka na njegovu obitelj, korištenjem raznih paraobavještajnih metoda.

Zahtijeva i jednosatni osobni razgovor s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, te potpuni uvid u sve dosjee koji se odnose na njega u tajnim službama i državnim institucijama RH.

Od Hrvatskog novinarskog društva očekuje javnu reakciju i njihovo očitovanje o pritiscima, prijetnjama i napadima kojima je izložen, te njihovo javno očitovanje o ukidanju istraživačke emisije “Necenzurirano”. Također traži da mu se omogući nastavak rada na toj emisiji. Zahtijeva rješavanje slučajeva napada na njega, te prestanak svih oblika egzistencijalnih pritisaka koje doživljava u Hrvatskoj kao oblik političke odmazde za njegov istraživački novinarski rad.

Zahtijeva da se vlast u RH javno očituje o tome da nije nikakav tajni agent stranih službi i državni neprijatelj, jer ga se širenjem takvih teza izlaže javnom linču i daljnjim napadima. Zahtijeva i prestanak pritisaka oko njegovih najnovijih istraživanja, kao i istragu djelovanja paraobavještajnog podzemlja u odnosu na njega kao istraživačkog novinara. Zahtijeva javno očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova da li mu na teritoriju Republike Hrvatske garantiraju osobnu sigurnost od daljnjih napada, pritisaka i prijetnji, ili to nisu u stanju garantirati.

Također moli Hrvatsko novinarsko društvo da se izvide mogućnosti da ga se skloni izvan Republike Hrvatske na sigurno, obzirom na sve okolnosti.

HND je jučer ponovo pozvao i hrvatske institucije da postupe po njegovim prijavama i istraže sve navode o prijetnjama i napadima.

Jelena Oberman

FOTO: Domagoj Margetić, Facebook