Nemojte opravdavati rat svjetskim skladom ili ravnotežom u svemiru

Nemojte opravdavati rat svjetskim skladom ili ravnotežom u svemiru

U ovome trenutku kad rat bijesni Europom, moramo stati i zapitati se može li se biti zatrovan mržnjom?

Odgovorit ćete potvrdno. Čak i vi koje ovih dana gledam kako sipaju otrovne strelice prema neoliberalnom zapadu, iako mislite da ste na strani pravde i pravednosti, zatrovani ste. Zatrovani smo i mi koji priželjkujemo da Putin umre, umjesto da molimo da se urazumi.

Ideali i utopije

Vaša uvjerenja da postoji tamo neki pravednički sustav koji se ne temelji na izrabljivanju ljudske snage i prirodnih resursa, samo su utopija.

Ne postoji ni u Rusiji, niti u Kini, niti u Sjevernoj Koreji, niti na Kubi, niti u Venezueli, nigdje na svijetu. Možda ćete ga naći u nekom izoliranom plemenu kao što su Sentinelci koji i dalje, usprkos nuklearnoj katastrofi koja nam svima prijeti, samo čuvaju „svoju vatru“. A i to „čuvanje vatre“ nije toliko različito od naših „čuvanja novih tehnologija, teritorija i našeg načina života“.

Jer, nitko nije pravedan, nitko nije dobar na ovom svijetu. Oholo je vjerovati da si ti bolji od drugog jer si na nekoj imaginarnoj strani još imaginarnije pravde. Jer što je pravda? Za svakog je to nešto drugo. Nekom bi bilo pravedno da svi imamo isto, drugom je to duboko nepravedno jer ne trudimo se i ne radimo svi isto. Nekom je pravda da se sve države vrate u svoje povijesne granice. Iako je to najčešće tek pusta želja, produkt ostrašćenosti i manipulacija. 

Rat nije rješenje

Ako netko želi mijenjati svijet, neka ne poseže za oružjem. Nitko nije sposoban sam promijeniti svijet, pa čak niti udružen, pogotovo ne silom. Svi smo mi sposobni mijenjati samo same sebe. A i kad to pokušamo, uvidjet ćemo kako to nije ni najmanje lako.

No, ono što svi možemo, bili pravedni ili ne, promijenjeni ili stari, je za početak stati na stranu mira. Mir nema alternative. Ljudski život nema cijene. Svaki Ukrajinac, Rus, Bjelorus ili Čečen koji sudjeluje u ovom ratu ima pravo na život. Svaki Ukrajinac, Rus, Bjelorus ili Čečen koji sudjeluje u ovom ratu nečije je dijete, ili nečiji otac, suprug, brat. 

Nažalost, kao i u svakom ratu, stradavaju i civili i posve nedužna i bespomoćna djeca. Nemoćni i stari. Nitko i ničiji interesi nisu vrijedni suza jednog djeteta koje ostane bez svojih najmilijih. Nitko nije vrijedan toga da neko dijete od straha zanijemi. Nitko nije vrijedan ljudskih trauma i patnji. Nemojte zato opravdavati rat interesima, svjetskim skladom ili ravnotežom u svemiru jer tu ravnoteže i sklada nema. Samo teror i razaranje. Samo smrt.

AUTOR: Jelena Oberman

Photo by Sima Ghaffarzadeh from Pexels/ montaža: Alter