Neće moj ništa

Neće moj ništa

Možda naš pas neće ništa, ali ne možemo znati kakav je pas kojemu prilazi! Najčešći uzroci sukobljavanja pasa upravo su izazvani naglim prilaženjem, nasrtanjem ili zatrčavanjem jednog psa prema drugome, pogotovo ako je pas prema kojemu se drugi pas zalijeće ili prilazi na povodniku.

Pas koji nasrće i laje

Vrlo često je vlasnicima malih pasa simpatično i smiješno kako njihov psić laje na svakoga, misleći pritom da je psić hrabar, da ih čuva i brani. Tvrditi da nečiji pas nije odgojen ili socijaliziran zato što na provokaciju, prijetnju ili nasrtanje vašeg psa reagira, nije pošteno. Nasrtanje, zalijetanje uz lavež, režanje, unošenje u lice i nadvijanje nad drugog psa jesu prijetnja i jesu agresivna ponašanja!

Postoje zaista pristojno odgojeni i socijalizirani psi koji neće tolerirati ovakvo ponašanje drugih pasa i mogu na prijetnju uzvratiti. Možda su imali previše takvih, za njih neugodnih iskustava, možda ih takvo ponašanje drugog psa ljuti i nervira, možda se loše osjećaju, možda su karakterno oštriji. 

Tolerancija ima granica

Razmislite – biste li tolerirali, uvijek ignorirali i bili ljubazni prema nepoznatoj osobi koja se ponaša agresivno – iznenada se zaleti prema vama, unosi vam se u lice, viče, psuje, maše rukama, gura vas…? Ako imamo psa koji se iz bilo kojeg razloga zalijeće, nasrće, reži, unosi se drugom psu u lice, nadvija se i laje na druge pse ili ljude ne smijemo ga puštati s povodnika čak ni na mjestima gdje psi smiju biti bez povodnika!

Osobni prostor ostalih pasa i drugih ljudi moramo poštivati i ponašati se onako kako bismo željeli da se drugi ponašaju prema nama i našim psima! Ne možemo očekivati od pasa da nikada neće reagirati i da će tolerirati druge pse u za njih neugodnim situacijama – ne bismo ni mi, zar ne? Osim toga, psi nisu ljudi, nemaju sposobnost logičkog zaključivanja i reagiraju ponašanjima specifičnima svojoj vrsti.

Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

FOTO: Jelena Oberman/Alter

Ovaj tekst nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako imate neki problem ili samo želite raditi sa svojim psom obratite se Sandri Ilievski u Urban Pet I Centar za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa I Tel: ++385 (0) 98 1804 690 I e-mail: info@urbanpet.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.