Možemo svi odahnuti, štrajk je završio i danas je počela škola

Možemo svi odahnuti, štrajk je završio i danas je počela škola

Možemo svi odahnuti, štrajk je završio i danas, u utorak, je počela škola. Sretni smo što počinje škola i stvari se vraćaju u normalu. Znam da većina učitelja nije zadovoljna, a da nenastavno osoblje strepeći čeka četvrtak i sjednicu Vlade na kojoj bi Vlada trebala donijeti odluku o povećanju njihovih plaća. Najavljuju se i neki štrajkovi, no mislim da od toga neće biti ništa. Međutim svi nezadovoljni trebaju biti svjesni da treba moći i znati postići kompromis. To je znak zrelosti i odgovornosti. To je, uostalom, politika. Djelovanje u okvirima mogućeg. A ovoga puta u igri su bila naša djeca koju smo po Ustavu, najvišem pravnom aktu ove države, svi dužni štititi.

Štrajk je uspio

Da podsjetimo sve koji su ponedjeljak prespavali. Vlada je pristala povećati učiteljima koeficijent za 6 posto i to po principu 3 posto odmah, plus 1 posto u lipnju iduće godine, plus 2 posto 2021. godine. To znači da će traženih 6,11 posto povećanja koeficijenta dobiti tek za godinu dana i jedan mjesec.

Štrajk će biti plaćen, ali nadoknada neće. Rekao je to premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije sazvanoj u ponedjeljak poslijepodne.

Negativni komentari

Ipak, ovakav dogovor Vlade i sindikata izazvao je lavinu negativnih reakcija učitelja i ostalih građana na društvenim mrežama. Društvene mreže su se užarile kao da nije postojala mogućnost uvođenja radne obaveze, odnosno da prosvjeta ostane bez ičega. Ustav RH, naime, izrijekom kaže: „U oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama određenima zakonom može se ograničiti pravo na štrajk.“

Neki građani su jučer bili ljuti jer su očekivali opći štrajk. Međutim, nisu uzeli u obzir činjenicu da su drugi sindikati već prihvatili ponudu Vlade o povećanju osnovice svima zaposlenima u državnoj i javnoj upravi. A da su drugi mislili ozbiljno, u ova dva mjeseca koliko je trajao štrajk, mogli su se već odavno priključiti prosvjetarima.

Jelena Oberman

FOTO: Robert Oberman, Jelena Oberman/ Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.