Moje keto slastice (6): Banaj lada

Slatki, svilenkasto-kremasti namazi od lješnjaka u kombinaciji sa čokoladom pod raznim su nazivima obilježili djetinjstva mnogih generacija. Omiljeni namazi konzumirali su se u palačinkama, namazani na kruh, u pecivima, raznovrsnim kolačima i, možda i ponajviše, iz teglice, žlicom pred televizorom uz omiljeni crtić. Iako i dalje visokokaloričan (zbog dosta visokog udjela masnoće), uspio sam napraviti namaz veoma privlačnog okusa i teksture koji sadrži doista nizak udio ugljikohidrata, pa ga može jesti svatko, tko prakticira ketogenu dijetu ili ima problema sa šećerom u krvi.

250 g lješnjaka

250 g maslaca

2 vrhom pune jušne žlice nezaslađenoga kakao praha

24 tabletice (ili ekvivalentna masa) preferiranoga beskalorijskog sladila

ekstrakt vanilije

malo soli

Popržene i oljuštene lješnjake meljemo u blenderu dok se ne stvori žitka masa (poput maslaca).

Dodamo maslac, zagrijan na sobnu temperaturu, kakao prah, sladilo, vaniliju i veoma malo soli.

Kratko uključimo blender, dok se sastojci ne povežu u jednoličnu masu.

Napunjenu teglicu odložimo u hladnjak da se stisne.

Uslast!

Hrvoje Banaj

FOTO: Hrvoje Banaj

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.