Slatki, svilenkasto-kremasti namazi od lješnjaka u kombinaciji sa čokoladom pod raznim su nazivima obilježili djetinjstva mnogih generacija. Omiljeni namazi konzumirali su se u palačinkama, namazani na kruh, u pecivima, raznovrsnim kolačima i, možda i ponajviše, iz teglice, žlicom pred televizorom uz omiljeni crtić. Iako i dalje visokokaloričan (zbog dosta visokog udjela masnoće), uspio sam napraviti namaz veoma privlačnog okusa i teksture koji sadrži doista nizak udio ugljikohidrata, pa ga može jesti svatko, tko prakticira ketogenu dijetu ili ima problema sa šećerom u krvi.
250 g lješnjaka
250 g maslaca
2 vrhom pune jušne žlice nezaslađenoga kakao praha
24 tabletice (ili ekvivalentna masa) preferiranoga beskalorijskog sladila
ekstrakt vanilije
malo soli
Popržene i oljuštene lješnjake meljemo u blenderu dok se ne stvori žitka masa (poput maslaca).

Dodamo maslac, zagrijan na sobnu temperaturu, kakao prah, sladilo, vaniliju i veoma malo soli.

Kratko uključimo blender, dok se sastojci ne povežu u jednoličnu masu.

Napunjenu teglicu odložimo u hladnjak da se stisne.

Uslast!
Hrvoje Banaj
FOTO: Hrvoje Banaj