Lagano, prozračno, slatko – prva asocijacija? PUSLICE! Nedavno sam se odlučio pozabaviti eritritolom i otkrio da je dostojanstven zamjenik šećeru – gotovo da nema razlike u ponašanju, no okusno je manje sladak pa ga pojačavam stevijom. Važno je da (zbog svoje neprobavljivosti u ljudskom organizmu) ne ostavlja „šlaufove“ po tijelu, kao što to šećer čini. Dragi eritritole: Sjedi, PET!
Sastojci:
2 jaja
5 žlica eritritola
2 tabletice stevije
60 g putra
ekstrakt vanilije
Žumanjke odvojimo od bjelanjaka.
Bjelanjke pjenasto istučemo (prvo na manjoj brzini pa postupno povećavamo) i dodamo četiri žlice eritritola te mutimo mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodamo malo ekstrakta vanilije i dvije zdrobljene tabletice stevije. Na papir za pečenje žlicama (ili, po želji, kuharskom špricom) formiramo puslice

te ih pečemo na 110˚C oko 30 minuta (dok ne dobiju lagano žućkastu boju), nakon čega smanjimo temperaturu na 50 i sušimo još 30ak minuta.

Dok se puslice peku, pjenasto sa žlicom eritritola izmutimo žumanjke i kuhamo ih na pari dok se ne zgusnu.

Pjenasto umutimo 60g putra te sjedinimo mikserom s ohlađenim žumanjcima dodavši još malo ekstrakta vanilije.

Po dvije puslice lijepimo kremom i poslužimo.


Uslast!
Hrvoje Banaj
FOTO: Hrvoje Banaj