Moje keto slastice (5): Puslice sa slastičarskom kremom

Lagano, prozračno, slatko – prva asocijacija? PUSLICE! Nedavno sam se odlučio pozabaviti eritritolom i otkrio da je dostojanstven zamjenik šećeru – gotovo da nema razlike u ponašanju, no okusno je manje sladak pa ga pojačavam stevijom. Važno je da (zbog svoje neprobavljivosti u ljudskom organizmu) ne ostavlja „šlaufove“ po tijelu, kao što to šećer čini. Dragi eritritole: Sjedi, PET!

Sastojci:

2 jaja

5 žlica eritritola

2 tabletice stevije

60 g putra

ekstrakt vanilije

Žumanjke odvojimo od bjelanjaka.

Bjelanjke pjenasto istučemo (prvo na manjoj brzini pa postupno povećavamo) i dodamo četiri žlice eritritola te mutimo mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodamo malo ekstrakta vanilije i dvije zdrobljene tabletice stevije. Na papir za pečenje žlicama (ili, po želji, kuharskom špricom) formiramo puslice

te ih pečemo na 110˚C oko 30 minuta (dok ne dobiju lagano žućkastu boju), nakon čega smanjimo temperaturu na 50 i sušimo još 30ak minuta.

Dok se puslice peku, pjenasto sa žlicom eritritola izmutimo žumanjke i kuhamo ih na pari dok se ne zgusnu.

Pjenasto umutimo 60g putra te sjedinimo mikserom s ohlađenim žumanjcima dodavši još malo ekstrakta vanilije.

Po dvije puslice lijepimo kremom i poslužimo.

Uslast!

Hrvoje Banaj

FOTO: Hrvoje Banaj