Šnenokle (prilagođeni austrijski idiolektizam „Schneenockerl“) starinsko su slatko jelo austrijskog porijekla. Radi se o jednostavnom pripravku kuhanih zaslađenih bjelanjaka u kremi od žumanjaka s okusom vanilije. Zovu ih još i šnenokrlima, šnernoklima, paradižetom, paradižotom i inim nazivima, no jedno im je zajedničko: neodoljiv, bogat okus djetinjstva.
SASTOJCI za moju keto-inačicu ove slastice su:
4 jaja
250 ml mlijeka
žlica sojinog brašna
ekstrakt vanilije
6 tabletica stevije
žlica mljevenog maka
Žumanjke odvojimo od bjelanjaka.
Bjelanjke veoma čvrsto umutimo u čvrsti snijeg pa dodamo zdrobljene dvije tabletice stevije (za bolju gustoću umjesto stevije možemo upotrijebiti dvije žlice eritritola u prahu). Mlijeko zakuhamo u posudi te žlicama formiramo šnenokle, koje kratko kuhamo sa svake strane i izvadimo u drugu posudu.

Žumanjke umutimo s tri do četiri tabletice stevije te ekstraktom vanilije pa ih ulijemo u posudu s malo ohlađenim mlijekom (da se ne skuhaju odmah) na laganu vatru. Kada smjesa zakuha, dodajemo žlicu sojina brašna i miješamo kuhajući dok se smjesa ne zgusne.
Kremom prelijemo šnenokle i ukrasimo mljevenim makom.

Uslast!
Hrvoje Banaj
FOTO: Hrvoje Banaj