Moje keto slastice (4): Šnenokle

Šnenokle (prilagođeni austrijski idiolektizam „Schneenockerl“) starinsko su slatko jelo austrijskog porijekla. Radi se o jednostavnom pripravku kuhanih zaslađenih bjelanjaka u kremi od žumanjaka s okusom vanilije. Zovu ih još i šnenokrlima, šnernoklima, paradižetom, paradižotom i inim nazivima, no jedno im je zajedničko: neodoljiv, bogat okus djetinjstva.

SASTOJCI za moju keto-inačicu ove slastice su:

4  jaja

250 ml mlijeka

žlica sojinog brašna

ekstrakt vanilije

6 tabletica stevije

žlica mljevenog maka

Žumanjke odvojimo od bjelanjaka.

Bjelanjke veoma čvrsto umutimo u čvrsti snijeg pa dodamo zdrobljene dvije tabletice stevije (za bolju gustoću umjesto stevije možemo upotrijebiti dvije žlice eritritola u prahu). Mlijeko zakuhamo u posudi te žlicama formiramo šnenokle, koje kratko kuhamo sa svake strane i izvadimo u drugu posudu.

Žumanjke umutimo s tri do četiri tabletice stevije te ekstraktom vanilije pa ih ulijemo u posudu s malo ohlađenim mlijekom (da se ne skuhaju odmah) na laganu vatru. Kada smjesa zakuha, dodajemo žlicu sojina brašna i miješamo kuhajući dok se smjesa ne zgusne.

Kremom prelijemo šnenokle i ukrasimo mljevenim makom.

Uslast!

Hrvoje Banaj

FOTO: Hrvoje Banaj