Categories AKTUALNO

Ipak neće biti štrajka svih javnih službi, u štrajk ide samo Sindikat Preporod

Ipak neće biti štrajka javnih službi. Vlada i osam sindikata javnih službi jutros su postigli dogovor. U sljedećoj godini osnovica plaće u javnim službama narast će ukupno za pet posto. Rast će u dva navrata – za tri posto u siječnju, te za dva posto u rujnu iduće godine.

„Drago mi je da smo završili proces mirenja. Vlada je s naše strane izašla s maksimalnom ponudom, a ona se sastoji da 3 posto ide od 1.1., i 2 posto od 1.9., što je 150 milijuna kuna“, rekao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sastanka, prenosi HTV.

Dodao je da proračun neće rasti, nego da sredstva namjeravaju prikupiti uštedama u proračunu. Svjesni su, kazao je, da su zahtjevi sindikata bili puno veći, ali ovo je maksmimum koji su mogli dati u ovom trenutku. „Smatramo da nam je zadovoljstvo da smo time uspješno završili proces mirenja s javnim službama“, zaključio je ministar Pavić. S državnim službama će također danas popodne sjesti i izaći s istom ponudom.

Odluka sindikata da prihvati prijedlog Vlade nije bila jednostavna i jedinstvena. Naime, Sindikat hrvatskih učitelja nije bio za ovaj prijedlog, već su tražili da njihove plaće ne zaostaju za ostalim plaćama u Hrvatskoj. No, ipak ni oni neće u štrajk. „Plaće će i dalje zaostajati, ali manje“, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Kako javlja Radio 101, Sindikat Preporod, sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu, ipak ide u štrajk. Mirenje Vlade i tog sindikata propalo je prošloga tjedna. Sindikat je, naime, tražio povećanje osnovice za 18,9 posto.

Alter

FOTO: Unsplash