Klinika za psihijatriju Vrapče pokrenula je liječenje na daljinu

Klinika za psihijatriju Vrapče pokrenula je liječenje na daljinu

Klinika za psihijatriju Vrapče od 26. ožujka pokrenula je Jedinicu za izvanbolničku telepsihijatrijsku skrb. Jedinica je uspostavljena u okvirima Centra za izvanbolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju. U toj jedinici pružat će se uobičajeni terapijski postupci i intervencije putem telefonskih konzultacija ili video pozivima preko sustava Microsoft Teams.

Telepsihijatrijske usluge

Kako objašnjavaju na svojim Facebook stranicama, Klinka za psihijatriju Vrapče će psihijatrijske postupke koji se inače provode u bliskom kontaktu s pojedincima ili grupama bolesnika, sada obavljati na „sigurnoj“ udaljenosti. To je, kažu, trenutno u ovim epidemiološkim okolnostima od velike važnosti, zbog zaštite zdravlja i sigurnosti bolesnika kao i zdravstvenih djelatnika. Inicijalna namjera je osigurati kontinuitet psihijatrijske skrbi za osobe s duševnim smetnjama, to jest pružiti nužnu pomoć svim osobama s duševnim smetnjama, a isto učiniti na siguran način kojime, niti mi niti oni, neće ugrožavati vlastito zdravlje.

Radi se o sustavnom pružanju telepsihijatrijskih usluga, pri čemu se posebna pažnja pridaje standardima sigurnosti (koristi se platforma koja je u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka(GDPR)) te je omogućena zaštita privatnosti bolesnika i poštivanje načela povjerljivosti.

Ovakvim telepsihijatrijskim oblikom rada uspostavljena je mogućnost liječenja svih najčešćih nehitnih psihijatrijskih stanja. Za sada su s radom „online“ započeli postojeći izvanbolnički dnevnobolnički terapijski programi – psihoterapijski, za psihosomatske poremećaje, poremećaje raspoloženja i anksiozne poremećaje te program „za mlade“, a kroz nekoliko dana očekuje se uspostava i drugih programa – za psihotične poremećaje i bolesti ovisnosti.

Vrapče osiguralo i krizno savjetovanje

Osigurano je i „krizno“ savjetovanje za osobe koje su razvile određene psihičke smetnje uslijed svih ugroza koje su nas snašle (epidemija koronavirusa, potres).

Klinika za psihijatriju Vrapče planira i uspostavu podrške za zdravstvene djelatnike koji su na „prvoj crti“ suzbijanja i liječenja zaraze novim koronavirusom.

Brojevi telefona telepsihijatrijske jedinice:

· 01 3780 298 („trijažna“ medicinska sestra)

· 098 354 702 („mobitel“ – od 8 do 18 sati)

· 01 3780 690

· 01 3780 697

Brojevi telefona na kojima se pružaju usluge kriznog savjetovanja za javnost:

· 01 3713 258

· 01 3713 259

Alter

FOTO: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.