Kako pomoći psima u vrijeme blagdana, za vrijeme utakmica, nevremena

Kod mnogih pasa u određenoj dobi može se javiti strah od glasnih zvukova kao što su grmljavina, petarde, vatromet i slično. Kod nekih je pasa osjetljivost na glasne zvukove genetski predisponirana, dok su kod drugih strahovi uvjetovani nedostatnom habituacijom u vrijeme osjetljivog perioda razvoja (između 3. i 14.-16. tjedna starosti).

Psi koji od rane šteneće dobi nisu pažljivo i postupno privikavani na različite glasne zvukove i mirise koji prate takve pojave, u kasnijoj dobi mogu biti podložniji strahovima i fobijama. Unatoč privikavanju, ponašanje pasa može se promijeniti, a strahovi koji ranije nisu bili prisutni mogu se iznenada pojaviti zbog raznih iskustava ili njihova nedostatka, utjecaja iz okoline, starenja ili pak zdravstvenih problema i stanja.

Blagdani, utakmice, proslave, pucanje, petarde, vatromet, nevrijeme, grmljavina – noćna su mora većine ljubimaca. Proučite kako svojim psima ovakve situacije možete učiniti što manje stresnima i strašnima!

Brošuru „Strahovi od glasnih zvukova“ besplatno skinite ovdje.

Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Izvor: urbanpet.hr

FOTO: Unsplash

Ovaj tekst nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ukoliko imate neki problem ili samo želite raditi sa svojim psom obratite se Sandri Ilievski u Urban Pet I Centar za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa I Tel: ++385 (0) 98 1804 690 I e-mail:info@urbanpet.hr