Jesam li prijateljica svome djetetu?

Jesam li prijateljica svome djetetu?

Jesam li prijateljica svome djetetu? Moje bi dijete sigurno odgovorilo negativno. Nedavno mi je priznao da sam stroža od tate. Bum! Ravno u lice. I još dodalo, pozivajući se na svoja prava kako ih je samo ono shvatilo: „Mama, prema djeci se ne smije biti strog!“

Red, rad i disciplina

Kada sam bila mlađa, negdje u pubertetu, zavidjela sam djeci čije su majke bile prijateljice sa svojom djecom i njihovim prijateljima i prijateljicama. Djelovale su mi „cool“, kao prave mame, mama kakva bih ja jednog dana željela biti. No, sad kad sam odrasla, pretvorila sam se u svoju majku. Samo red, rad i disciplina.

Je li to dobro ili loše? Pa mislim da je dobro. U svakom slučaju je prirodno. Majka je majka, a prijateljica je prijateljica. Majka je tu da odgaja i postavi granice, prijatelji su za zabavu. Iako me to ne priječi da se i sada zabavljam sa svojim djetetom.

No, bez obzira na to njegovi prijatelji su uvijek dobrodošli u našem domu. A oni to znaju. Zato nam je kuća uvijek puna. Meni je to dovoljno. U svakom slučaju draže mi je da su mi na oku, a ne na ulici ili negdje drugdje. A i volim biti dio njegova života. Dok još mogu. Gurat ću to dokle god ide.

Mama ili prijateljica?

Vrijeme tako brzo prolazi i uskoro će ući u pubertet. Već sad pokazuje znakove prvog bunta, kako li će to biti tek tada?! Znam da ćemo se svađati i prepirati, ali i to mi se čini normalno. Zato koristim ovo vrijeme dok ga još imam.

A opet ne mogu si priuštiti ne odgajati dijete, ne usaditi mu radne navike i pristojno ponašanje. A to ne ide bez otpora. Neću se na njegove prostote i sitne nestašluke smijuckati kao da sam mu najbolji „frend“, upozorit ću ga. Nagrađujem ga za dobro, kažnjavam za loše. Trpim njegovo loše reagiranje na to, upozoravam ga i usmjeravam.

Jesam li zato manje „cool“? Vjerujem da nisam. Vjerujem je da je biti „cool“, biti na mjestu. Baš onom na kojem trebaš biti, a ne nekom drugom. Biti mama, a ne prijateljica.

Iva Kozarac

FOTO: Sai De Silva/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.