Gdje je budućnost?

Gdje je budućnost? U tebi. Danas. U svakome od nas gradi kuću na pijesku, ili zemlji… ili nekom tlu iz kojeg se stvara novo i drugačije.

Gledam cvjetnu livadu i vidim na nitko nikome ne smeta. Sve cvate na točno određenom mjestu u raskoši boja oblika i mirisa koji svatko na svoj način, u prirodnoj sinergiji elemenata tvori savršenu cjelinu.

Sjetim se tada čovjeka. Koji stvara novi život sutra ili za pet godina, nije važno. Ako ga stvara s ljubavlju i pozitivnim razmišljanjem, budućnost ima dobre temelje i tu kuću ne može uništiti nikakva nepogoda ni teškoća. Jer gradi u miru koji nije posljedica onoga „ja sam u pravu“. A nije ni izostanak sukoba ili konflikta. Nego plod vjerovanja. Da okolnosti i situacije zahtijevaju ponekad jednostavno ne učiniti ništa. Nego biti u miru.

Mir je vrlo poduzetna kategorija ili plod čovjekovih misli. Koje usmjerava onome što mu je bitno. Biti u miru kada je sve oko tebe u kaosu, a svjestan si da ljude ne možeš mijenjati. Tada ti mir dolazi promjenom razmišljanja o onome što ti stvara nemir. A to se neće dogoditi dok pucnes prstima. Nego prihvaćanjem onoga što bi možda i promijenio ali se ne isplati jer ti je cijena previsoka. A nitko nije toliko vrijedan tvog unutarnjeg mira.

Ulazeći u raspravu počeo si graditi budućnost. Odnosa, okolnosti, situacije i svega što ti za par pomicanja kazaljki na satu, više neće biti bitno. Do tebe je. Budućnost je u tebi. Počinje onog časa kada dođes do željenog mira u sebi, koji ti otvara perspektivu i stvara krajobraz onoga što se treba ili želiš da se dogodi. Usudi se sanjati. Usudi se misliti pozitivno i odlučiti sagraditi svoju budućnost na sigurnim temeljima koje ti nitko i ništa ne može ukrasti. Odvaži se na korak koji će možda boljeti tvoj ego i taštinu ali ćeš dobiti svu širinu onoga što ti ovo dvoje ne dozvoljava da sada vidiš.

Želim ti puno mira koji ne dolazi od svijeta.

Sabrina Pejić

FOTO: Freestocks.org/Unsplash