Vučićev istup sablaznio Hrvatsku

Vučićev istup sablaznio Hrvatsku

Najnovije izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića podsjetile su nas, ponovo, da se u službenoj srpskoj politici od 90-ih do danas, nažalost, ništa nije promijenilo.

„Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo. Slično je sa Sarajevom i Prištinom“, rekao je Vučić u nedjelju, 9. rujna na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Posjetivši na govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu uoči rata na prostoru bivše Jugoslavije, Vučić je istaknuo i da je Milošević bio „najveći lider u povijesti Srbije, ali mu želje nisu bile realne, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.“

Vučićeve izjave o „Kninu koji nikad nije bio hrvatski“ i Slobodanu Miloševiću kao „najvećem lideru“ uzburkale su duhove, otvorile stare rane i izazvale lavinu reakcija u Hrvatskoj.

Nova oluja

Prvi se u nedjelju, na svom facebook profilu, javio MOST-ov Miro Bulj koji je Vučića nazvao četnikom koji je svojim govorom pokazao teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, a hrvatsku službenu politiku mlakom i dodvorničkom. To je ponovio i u ponedjeljak, s Kninske tvrđave gdje je održao konferenciju za medije u povodu Vučićevog istupa.

„Knin je bio i bit će Hrvatski, i ostavi se Hrvata!“, poručio je Bulj srpskom predsjedniku, te upozorio da ne izaziva probleme između hrvatske i srpske zajednice, koji ovdje teško žive, podsjetivši da je 9 tisuća ljudi srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku u Domovinskom ratu. Mostovci su također, od vlade i predsjednice Republike Hrvatske, zatražili da od Srbije zahtijevaju isplatu 30 milijuna dolara ratne štete i dokumentaciju gdje su nestali hrvatski branitelji, te da prekinu diplomatske odnose sa Srbijom i stopiraju njezin ulazak u Europsku uniju. Vlado Marić, predsjednik Mostova odbora za branitelje poučio je „Vučiću i vučićima da se okane Hrvata i da nas puste na miru“, jer, ako bude nastavio i dalje, da će „morati opet posegnuti za određenom Olujom, a onda ne znam gdje ćemo stati.“

HSLS je, dan nakon istupa, zatražio sastanak vladajuće koalicije kako bi čuli jasne stavove Vlade Republike Hrvatske i koalicijskog partnera SDSS-a.

Bivši član SDP-a, saborski zastupnik Bojan Glavašević također je na svom Twitter profilu komentirao govor.

“Lijep pozdrav svima koji su me nazivali nacionalistom kad sam upozoravao da Aleksandar Vučić nije prijatelj Hrvatske, a posebno Kolindi Grabar-Kitarović koja ga je pozvala i tako pljunula u lice Hrvatske. Eto vam Vaš „europski Vučić“, Predsjednice. Sram Vas može biti”, napisao je Glavašević.

Vučića treba ignorirati

Nakon sastanka sa saveznim predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović kazala je kako Vučića jednostavno treba ignorirati. „ Ja osobno želim stabilnost i sigurnost srpske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske u Srbiji, i uopće neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilokakve teme kojima ću se baviti, niti ću se spuštati na tu razinu da komentiram njegove govore, jer mislim da on sam o sebi najbolje govori.“, izjavila je predsjednica.

Ipak, i ona naglašava da se „hrvatska zastava vijorila u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće“.

Europska komisija također je reagirala na Vučićeve izjave, te poručuju da „politike koje su donijele patnju zapadnom Balkanu treba odbaciti, te ne hvaliti one koji su ih provodili“. Pomirenje i dobrosusjedski odnosi osnova su onoga što Europska unija predstavlja, a svi partneri u regiji koji imaju jasnu europsku perspektivu trebaju se pridržavati svih principa.

Jalova i promašena provokacija

Naposljetku se oglasila i Vlada Republike Hrvatske ocjenjujući Vučićev govor „jalovom i promašenom provokacijom koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice“.

„Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. No taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti.“, kažu u Vladi, te dodaju da je unatoč nametnutom ratu, Hrvatska iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica Europske unije i NATO-a .

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“, onda će, ističu, „izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije, nažalost, zahtijevati još mnogo napora i vremena“.

„Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa.“, poručuju iz Vlade. (jo)