Dunja Knebl dobitnica je nagrade „Vojin Mališa Draškoci“

Dunja Knebl dobitnica je nagrade „Vojin Mališa Draškoci“

Dunja Knebl dobitnica je nagrade „Vojin Mališa Draškoci“ za 2022. godinu.

Odluku o nagradi donio je Odbor za dodjelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije. Od ove godine priključuje im se i Muzički informativni centar Srbije. Glavni smisao nagrade, ustanovljene 2013. godine, jest poticanje, razvijanje i popularizacija world music glazbe. Točnije, rada umjetnika koji uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom glazbom.

Dunja Knebl

Kako je obrazloženo u odluci o dodjeli nagrade, Dunja je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru. „Vrsna je vokalna interpretatorica narodnih pjesama iz Hrvatske, s Balkana i iz udaljenijih krajeva planete, uvijek s prepoznatljivim i neponovljivim stilom izvođenja“, pojašnjavaju.

Ona voli tragati za starim tekstovima i notnim zapisima i vraćati u život zaboravljene bisere ljudskog duha. „To čini na svoj, osobni način, nadilazeći pojam pjevačice i prerastajući u svojevrsnog autora. Narodna pjesma postaje, tako, njezina pjesma, a Dunja se ispostavlja kao živopisni, maštoviti pripovjedač i minstrel 21. stoljeća“, zaključuju.

Koncert i albumi

Na poziv organizatora Todo Mundo world music festivala koji se ove godine održao po deseti put u Beogradu (21. – 24. 9.), Dunja Knebl i Roko Margeta održali su koncert 23.9.2022. u Jevrejskom kulturnom centru Beograd. Prije početka nastupa uručena joj je nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“.

Dunja Knebl trenutačno radi na pripremi tri nova albuma.

AUTOR: Alter

FOTOGRAFIJE: LL Promotion