Categories SCENA

Donosimo što je novo u svijetu glazbe na kraju ljeta

Ljeto je pri svom kraju, glazbena produkcija tek će se zahuktati, a mi vam donosimo što je novo u svijetu glazbe.

Maja Posavec i projekt m25

Glumica, producentica i kantautorica Maja Posavec ima novi projekt – m25. Nedavno su predstavili drugi singl „Street Walker“. m25 je glazbeni ogranak Umjetničke organizacije T25 gdje se kroz glazbu istražuje ili interpretira neki element kazališnih predstava nastalim u produkciji T25. Hrvatska glazbenica i stalna suradnica organizacije Maja Posavec glazbena je producentica ovog projekta, a ujedno potpisuje glazbu za ovaj singl, dok tekst potpisuje Guillermo Miranda. Street Walker nastao je kao glazbena refleksija na kazališnu predstavu „Sretna drama mladića iz najopasnije zemlje na svijetu“ koja će se izvoditi tijekom kolovoza u kazalištu Cincomonos u Barceloni. Prvi singl „I Said“, objavljen je početkom ove godine, a može se pronaći na svim glazbenim platformama. 

Umjetničku organizaciju T25 osnovao je hrvatski dramatičar Ivor Martinić, a djeluje u Španjolskoj i Hrvatskoj. Najpoznatije produkcije ove organizacije u Hrvatskoj su „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ u KunstTeatru i „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ u Teatru &TD.

Doringo

Glazbeni sastav Doringo predstavlja novi singl “Lovci Na Zalaske Sunca” s njihovog nadolazećeg dugosvirajućeg albuma koji se očekuje na jesen 2022. godine.

Pjesma je ujedno dobila i avanturistički video spot.

Pjesmu su u studiju odsvirali Dinko Čvorić – Doringo (gitara), Mihovil Jurdana (bas), Damir Mihaljević (bubanj), Marko First (violina), Nika Bauman (flauta) i Krunoslav Kobeščak (udaraljke).

Video spot je snimio i montirao Dinko Čvorić – Doringo a glavni glumci su Mihovil Jurdana, Anja Šteković, Daniel Pavlić i Emilia Pavlić.

Nyoog

Virtualni bend “Nyoog” (čitaj: „njug“) u suradnji s pjevačicom Karmen Matković Melki izdao je novi singl „Svoj svemir“.

„Vrhunac ljeta je pred nama. Pjesma „Svoj svemir“ podsjeća nas upravo na ljetna zadovoljstva i avanture, njihove čari i napetosti, ali ponekad i na njihovu kratkotrajnost i konačnost. Idealan podsjetnik na ljeto nakon povratka u stvarnost!“, kažu u Nyoogu.

Tekst, glazbu i produkciju potpisuje Milan Andraković, a pjesmu je otpjevala (kao i na singlu „Mali mjesečevi ljudi“) Karmen Matković Melki, u glazbenim krugovima možda manje poznata, ali jednako predivnog glasa kao njena sestra Antonia iz benda Pavel. Pjesma je snimljena u kućnom studiju virtualnog benda Nyoog.

 

Jelena Oberman

Kantautorica i producentica Jelena Oberman ovoga je ljeta bila izrazito aktivna. Objavila je spot za pjesmu „Hej, pleši“  i samo mjesec dana nakon objavila je remix te pjesme. Službeni spot za pjesmu, koji prikazuje žene starije od 40 godina kako plešu i zabavljaju se, predstavlja svojevrstan odmak od dosad viđenog na ovim prostorima.

„Uobičajeno je vidjeti samo izrazito mlade djevojke kako plešu. Nekako se uvriježilo mišljenje da nakon 30-te godine žene trebaju biti vezane isključivo uz kuću, obitelj i posao. Napravile smo spot kojim želimo srušiti tu predrasudu. Ples nije rezerviran samo za mlade. U plesu jednako mogu, i trebaju, uživati sve generacije“, kaže Jelena.

Osim što je izvodi, Jelena Oberman je autorica teksta, glazbe i aranžmana, te ujedno i producentica pjesme. Miks i mastering je odradio studio FM Mastering. Sellena Beram je režirala spot, asistentica je Tamara Barešić, a u spotu plešu i glume: Soledad Gossain Radenić, Sanela Janković Marušić, Zorica Krističević, Vedrana Kurjan Manestar, Darja Mrđen i Zrinka Šipušić. 

Remix pjesme „Hej, pleši“ mix je housa, urbana, electro housa i bass housa, te world musica s popom. Idealan je za klubove, a atmosferom i melodijskom linijom pomalo podsjeća na glazbeno razdoblje 60-ih i hippie pokret.

 „Malo sam se igrala sa samplovima u mom malom, kućnom studiju, svidio mi se rezultat i odlučila sam to objaviti za moje najvjernije pratitelje. Zanimljiva mi je ideja poigravanja s različitim žanrovima, to kako je jednu pjesmu moguće reinterpretirati na različite načine tako da ona dobije sasvim novi smisao i ugođaj“, kaže Jelena. 

Za tu priliku sama je montirala i spot od videa sa stocka, konkretno videa autora cottonbro sa stranice Pexels koji se može pogledati na YouTubeu. Za miks i mastering pjesme zaslužan je FM mastering. 

Priredio: Alter