Categories KULTURA

Postira Seaside Film festival – veliki festival iz malog mjesta

Na 12. Postira Seaside Film Festivalu, koji se održao od 26. do 31. srpnja na prekrasnim postirskim lokacijama Pjaca i Prja, baš kao i prije zadnje dvije „koronske“ godine, prikazana su 32 strana i 6 domaćih kratkometražnih filmova u nekoliko različitih kategorija. U natjecateljskog kategoriji, prema glasovima publike, dobitnik simpatično osmišljene znakovite nagrade Zlatne srdele (Postira, naime, prosperitet duguju tvornici ribljih proizvoda) je film Slobodan pad (Free fall) redatelja Emmanuela Tenenbauma, a dobitnik prve Crne srdele u kategoriji Midnight Shorts (filmova koji se prikazuju u mrklom mraku bajkovite uvale Prja na samom kraju mjesta) je film Rad od kuće Toryna Westcotta. 

Postira Seaside Film Festival

Kako je ovaj po mnogim detaljima specifičan festival uopće nastao? Prije dvanaest godina, entuzijasti Marko Valić i Daniel Šantić razbili su monotoniju jednolične kulturne ponude koje je do tada pružalo malo mjesto Postira na otoku Braču mobilizacijom šestero lokalnih ljudi od povjerenja radi organizacije međunarodnog festivala kratkometražnog filma.

Kroz godine postale su im jasne sve prednosti i mane koje donosi organizacija ovako velikog projekta uz mali broj ljudi. Mnoge promijene vidljive su kako raste iskustvo. Na primjer, festival sada traje šest, dok je prije trajao tri dana, komunikacija i koordinacija postale su lakše i brže, no ne i manje zahtjevne.

Daniel Šantić objasnio je kako pripreme traju cijelu godinu, počevši s raspisivanjem natječaja i proračuna koje daje na uvid sponzorima. Selekcija filmova počinje u prosincu do kada stigne oko 700 domaćih i stranih uradaka. Marko Valić, koje ima najveće znanje u filmskoj produkciji, tada počinje s odabirom stranih filmova koje će prikazati na festivalu, dok je Danielov zadatak da pregleda oko 40 domaćih filmova i izabere nekoliko najboljih.

Koliko je uspješna njihova suradnja i rad „operativne skupine“ iz udruge „Lanterna magica“ pokazale su i posljednje dvije godine, kada su uz zadane epidemiološke mjere organizirali razbibrigu potrebnu svima. Sretna je okolnost što su mogli promijeniti lokaciju održavanja pa se festival s Pjace preselio na školsko igralište. Na ulasku su se dizale šiške s čela, mjerila temperatura, brojala količina posjetitelja, no odaziv je usprkos svemu bio velik.

Mali i uzbudljiv festival

Jedna od posebnosti festivala je dječja radionica stvaranja filma, čija je svrha obrazovanje djece različitih uzrasta o ovoj umjetničkoj formi. Uz vodstvo Maje Ćapin i Raula Brzovića, polaznici snimaju vlastiti film koji se također prikazuje na velikom platnu u sklopu festivala.

Na pitanje o napretku festivala, Daniel je odgovorio kako misli da su dosegnuli vrhunac i napravili sve što je u njihovoj moći da festival zadrži standard do kojeg se postupno kroz godine uzdigao. Sada bi im trebala velika odskočna daska za nešto više. Potrebni su vrijeme i novac, kako bi Postira Seaside Festival postao kao Motovunski filmski festival, stoga nisu sigurni da će se to ikada ostvariti. Međutim, možda bi festival izgubio svoje dosadašnje čari kada bi postao veći i eksponiraniji; mali, simpatičan, pristupačan, jednostavan, a uzbudljiv ljetni događaj poput ovog festivala možda i treba očuvati u sadašnjem obliku i tako u prvom planu ostaviti filmove, umjesto glamura. 

Autor: Laura Bonetti

Fotografije: Laura Bonetti