Dok neke stranke traže vojsku na granici, Pernar širi protumigrantske stavove, a iz Pakistana pristižu stravične priče, Pantovčak i Banski dvori se ne mogu dogovoriti niti o odlasku u Marakeš

Dok neke stranke traže vojsku na granici, Pernar širi protumigrantske stavove, a iz Pakistana pristižu stravične priče, Pantovčak i Banski dvori se ne mogu dogovoriti niti o odlasku u Marakeš

Migrantska kriza prošloga je tjedna bila glavna vijest u hrvatskim medijima. Neposredno nakon blokade graničnog prijelaza Maljevac stranka Hrast je zatražila vojsku na granici, a to isto u subotu je učinio i Most nezavisnih lista. Most je zatražio da se na hrvatske granice pošalje vojska, te postave barijere kako bi se zaustavio priljev ilegalnih migranata u zemlju.

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja održao je konferenciju za medije u prostorijama Mosta u Zagrebu na koju su doveli dr. Nizara Shoukrya, liječnika i Sirijca, koji već 35 godina živi u Hrvatskoj.

Hrvat sirijskog podrijetla traži vojsku

„Ja kao Hrvat koji poznaje mentalitet Istoka, predlažem da odmah počnemo raditi na  fortifikacijskim  preprekama, i to prvo od juga zemlje prema istoku. Od juga jer moramo zaštititi našu sljedeću turističku sezonu, gdje niti jedan turist neće doći, ako čuje da migranti ulaze bez kontrole.  A prema istoku jer s tim tehničkim preprekama ćemo suziti njihovo kretanje i tjerati ih na kontrolnu točku, gdje će ih policija sačekati i kontrolirati. To je poruka prema svim migrantima koji žele krenuti prema Hrvatskoj“, kazao je Shoukry. Dodao je da migranti imaju veliki respekt prema vojsci, tako da kada oni vide da vojska stoji uz policiju na granici, znat će da je Hrvatska odlučna u svojoj odluci i da neće dozvoliti prelazak ilegalnih migranata.

„Tko su ti migranti, da li bježe od vatre ili su migranti koji dolaze iz zemalja, koje nisu pogođene ratom i to bez dokumenata, i žele nastaviti put prema zapadu? Jednom je netko rekao da se migranti kreću kao rijeka, i to je točno, jer oni nama diktiraju put, gdje će se oni pojaviti, pa mislim da je došlo vrijeme, da Hrvatska počne mijenjati tok te rijeke, kako bi olakšali posao našoj policiji“, također je istaknuo. Smatra da se hrvatska mora oštrije postaviti prema Njemačkoj i Europskoj uniji, koje su i „napravile taj problem“.

Dr. Shoukry inače je član Glavnog odbora Mosta NL i potpredsjednik skupštine Vukovarsko-srijemske županije. Prije tri godine dobio je nagradu Ponos Hrvatske za doprinos, volontiranje i humanost pokazanu prilikom migrantske krize 2015. godine. Kako je istaknuo Grmoja, dr.Shoukry i supruga bili su utočište gotovo pa sve i jednom migrantu koji je tada prošao kroz Hrvatsku, a bilo ih je oko 700.000.

Ivan Pernar prikuplja političke bodove

S druge strane, saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar već danima na svom Facebook profilu diže tenzije protumigrantskim statusima, šireći teorije zavjere i optužujući masovne medije da prikrivaju „pravu istinu“ o migrantima. Pernar izvlači isključivo negativne primjere silovanja, nasilja, provala i izazivanja nereda, te takvim širenjem straha i stigmatiziranjem svih migranata, pokušava prikupiti političke bodove. Možda Pernar nekima izgleda i kao saborska „dvorska luda“, no činjenica je da je jedan od najpopularnijih političara na Facebooku, s preko 260 tisuća pratitelja,  a da je Živi zid treća po potpori birača stranaka u Hrvatskoj, s tendencijom rasta.

Neizvjesna sudbina Asije Bibi

Dok se javnost čudi zašto neki migranti dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom, poput primjerice Pakistana, razvijenim demokratskim državama pristižu apeli za azilom upravo iz te zemlje.  Kako prenose mediji, suprug pakistanske kršćanke Asije Bibi, majke petero djece, u video poruci moli čelnike Velike Britanije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da njihovoj obitelji omoguće azil. Asia Bibi bila je, naime, osuđena na smrt zbog blasfemije, odnosno vrijeđanja proroka Muhameda zbog svađe sa susjedama, međutim pakistanski Vrhovni sud ukinuo je presudu.

Nakon što je vijest o oslobađanju odjeknula u pakistanskoj javnosti, u toj islamskoj državi krenuli su masovni, nasilni prosvjedi i blokade gradova. Prosvjedi su zaustavljeni, jer je Vlada popustila prosvjednicima. Kako javlja Agence France Presse (AFP) koji je imao uvid u pisani sporazum Vlade i prosvjednika, Vlada se neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda i pokrenut će postupak kako bi Asiju Bibi uvrstili na popis osoba, koje ne smiju napustiti zemlju. AFP također javlja da je zemlju napustio odvjetnik Asije Bibi, zbog straha za vlastiti život.

U Marakeš nitko ne ide

U javnosti je odjeknula i vijest da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović neće ići u Marakeš gdje će se usvojiti tzv. Marakeški sporazum, UN-ov dokument pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, čiji je cilj stvoriti međunarodni okvir za upravljanje migracijama. No, to je razotkrilo neusklađenost vođenja vanjske politike između Pantovčaka i Banskih dvora, budući da je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić ostala zatečena tom viješću, što je i priopćila na izvanrednoj konferenciji za medije. “Taj dokument nije pravno obvezujući, a njime sve države zadržavaju svoje nacionalno pravo da se bave pitanjima migracija na način na koji žele”, kazao je, kako prenosi HRT, premjer Andrej Plenković za vrijeme svog službenog posjeta Kini. Dodao je da se sporazum bavi legalnim, a ne ilegalnim migracijama. Komentirao je da je predsjednica imala namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, jer joj je glavni tajnik UN-a uputio poziv za sudjelovanje.

Jelena Oberman

FOTO: Alter