Categories Jelena Oberman OSVRTI

Dileri će završiti na Lovrincu, a javnost plješće njihovom ubojici

„Na Lovrincu, na Lovrincu, cili Split je na Lovrincu. Kriminalci, mafijaši, lupeži i drogeraši. Na Lovrincu uvik isto, svi smo mrtvi, umrli smo. Psihopati, pedofili na Lovrincu, Split je cili“, refren je pjesme „Na Lovrnicu“ splitskog hip-hop benda Dječaci koju su izdali 2011. godine. Pjesma koja nosi naziv po splitskom groblju je ubrzo postala hit, bolje rečeno himna mlade generacije i video danas ima preko 9 milijuna pregleda na YouTubeu. Riječi te pjesme, koja govori o tome kako građani uzimaju pravdu u svoje ruke i ubijaju one koji im prijete ili čine zlo, su se doslovce ostvarile ove subote, 11. siječnja 2020. godine poslijepodne oko pola četiri u Splitu.

Sam se obračunao s kriminalcima

Mladić od tek 25 godina, mladi pomorac Filip Zavadlav ubio je trojicu mladića jer su maltretirali njega i brata. Ubojičin brat im je, naime, dugovao novac za drogu. Kako piše Slobodna Dalmacija, satima nakon krvavog pohoda u splitskom Varošu, Druga policijska postaja je imala pune ruke posla. Oko ponoći u Dubrovačkoj ulici u jednom kafiću izbio je izgred povezan sa zločinom. Otac jednog od trojice ubijenih, napio se, izrazbijao je inventar i izbacio goste iz kafića nakon saznanja o smrti sina.

Iako je policija rekordnom brzinom uhitila ubojicu i u rekordnom roku razriješila slučaj bijes javnosti usmjeren je na institucije. Institucije su, po prevladavajućem mišljenju javnosti, zatajile jer ubijene mladiće iz kriminalnog miljea, koji su i otprije poznati policiji, nisu na vrijeme pospremili iza rešetaka. Po društvenim mrežama ubojica, koji je uzeo pravdu u svoje ruke, slavi se kao heroj i masovno dobiva poruke podrške. To sve je konsterniralo neke medije koji nikako ne mogu shvatiti, ili se prave da ne mogu shvatiti zašto se to događa. 

Nepovjerenje u institucije

U državi u kojoj rijetko kad čujemo vijesti da su kriminalci uhićeni i privedeni pred lice pravde, a još rjeđe i osuđeni, činjenica je da smo mogli očekivati da se jednog dana pojavi neki ovakav Filip. Pa o tome i ptice na grani već pjevaju, odnosno o tome se pjeva i u takozvanoj zabavnoj glazbi. Bilo je samo pitanje dana kad će nekome „prekipjeti“ i kad će „puknuti“, te uzeti pravdu u svoje ruke. Ubojstvo je zakonom zabranjeno, vjernicima to i religija brani, brane to i općeprihvaćena moralna načela, ali nisu svi u Hrvatskoj religiozni i ne drže se svi morala i zakona. Ponekad to čine zato što ne mare za zakon nego osobnu korist, a ponekad i zato što su izgubili svaku vjeru u sustav. Možda upravo zato ubojica i članovi njegove obitelji, kao i bliski prijatelji nisu policiji prijavili prijetnje. 

Na Lovrincu neće biti dovoljno mjesta

Opasno je za društvo kada se nađe u ovakvoj situaciji. Izgubljeno povjerenje u sustav najveća je ugroza za sigurnost i red koju je država dužna jamčiti svojim građanima. Za ovog Filipa smo zakasnili, ali možemo prevenirati da se ponove slični Filipi u budućnosti. Jedini način je kvalitetan, brz i učinkovit rad policije i sudstva, odnosno društvo s nultom tolerancijom na svaki oblik nasilja, kriminala i korupcije. U suprotnom možemo samo očekivati da na Lovrincu i drugim grobljima po Hrvatskoj više neće biti dovoljno mjesta.

Jelena Oberman

FOTO: Mario STRMOTIĆ, Hina/Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.