Božičine lutkice vraćaju osmijeh na lice siročićima u Africi

Božičine lutkice vraćaju osmijeh na lice siročićima u Africi

Božica Balenović Đuračić izrađuje maštovite lutkice koje vraćaju osmijeh na lice djeci u sirotištima na jugu Afrike. Naime, ta Bjelovarčanka velikog srca s posebnim talentom za pletenje izrađuje za njih vunene lutkice napunjene vatelinom ili punjenjem za jastuke. Putem Facebook grupe „Knit a Square Croatia“ šalju se u Afriku. Djeci, od kojih su mnoga, nažalost, zaražena HIV-om, je to nerijetko prva igračka koju su dobili u životu, pa je veselje neizmjerno. 

Veselje 

„Njima je to nešto posebno. Kada dođu dekice to je veselje, a kada otvore kutije s igračkama to je raspad sistema, urnebes! Grle ih, ne razdvajaju se od tih lutkica. A onda kako da ne radim kada ja to mogu“, priča Božica.

U zadnje vrijeme, zbog pandemije bolesti COVID-19, slanje lutkica je stalo. Božica je zbog istog razloga ostala bez posla, ali to je nije omelo da i dalje izrađuje lutkice za djecu u Africi. Ima već spremno 26 lutkica koje sada samo čekaju da se i u Africi situacija smiri pa da ih se može poslati.

Iako se bavi pletenjem od najranije dobi, Božičina priča s izradom lutkica počela je prije dvije godine, u korizmi s jednim malim vunenim kvadratićem. Naime, žene u grupi „Knit a Square Croatia“, što bi u prijevodu značilo „Ispleti kvadrat“ većinom pletu ili heklaju kvadratiće duljine stranica od 20 centimetara. Kvadratići se, potom, spajaju u dekice. U grupi se pletu i rukavice bez prstiju. Mogu plesti i kape i igračke. Tu plemenitu grupu na Facebooku su pokrenule Andreja Jagačić i Ivana Milković i danas okuplja 871 člana.

„Andreja je bila u Africi, vidjela kakvo je stanje i odlučila je sve pokrenuti“, kaže Božica.

Božica je u početku mislila napraviti samo jedan kvadratić, samo da sudjeluje, ali onda se „zarazila“ i više nije mogla stati. Lutkice je počela izrađivati spontano, „iz glave“, i sve su plod njezine mašte.  Dosad ih je u Afriku poslala više od 200.

Lutkice poznatih

Obično lutkice predstavljaju njezine prijateljice i poznanike. No, izradila je i lutkice s likom Olivera Dragojevića i Miše Kovača, a tijekom izolacije usred pandemije, nastale su i lutkice Nacionalnog stožera. Lutkice KrunoslavaCapaka, Davora Božinovića, Vilija Beroša i Alemke Markotić poslala je njima. Izradila je još jedan „Stožer“ u svrhu „iZLOžbe u izolaciji“ koja je pokrenuta u ožujku ove godine u Bjelovaru. Te lutkice, s ostalim predmetima koje su Bjelovarci izradili u izolaciji, bit će izložene na izložbi za Noć muzeja sljedeće godine u Galeriji „Nasta Rojc“ u Gradskom muzeju Bjelovar.

Jelena Oberman

FOTO: Privatni album Božice Balenović Đuračić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.