Biciklom za Vukovar – simbolična žrtva u počast žrtvi Vukovara

Biciklom za Vukovar – simbolična žrtva u počast žrtvi Vukovara

Potaknuti tadašnjim stanjem u društvu i borbom generala Gotovine za oslobađajućom presudom, još tamo 2012. godine, sedmorica prijatelja iz zagrebačkog kvarta Sigečice, odlučili su krenuti biciklima u Vukovar. Njihova mala gesta prerasla je u tradicionalnu petodnevnu manifestaciju „Biciklom za Vukovar“. Nju svake godine, povodom Dana sjećanja na herojstvo Vukovara – grada heroja, organizira udruga „Za Vukovar“.

Simbolična žrtva

„Vukovar je ušao u legendu hrvatskog naroda, a ovom humanitarno-sportskom manifestacijom u trajanju pet dana, potpuno besplatnom i dobrovoljnom, uz potporu jedinica lokalne samouprave, društava i pojedinaca želimo dati svoju simboličnu žrtvu u počast žrtvi koju je Vukovar podnio za obranu cijele Hrvatske“, kažu u udruzi.

Biciklima se kreće iz Zagreba, a sudjelovanje u njoj je besplatno. Ove godine zbog epidemioloških razloga sudjeluje 25 biciklista. Riječ je uglavnom o studentima, mladim ljudima, sportašima, veteranima te invalidima Domovinskog rata.

„Prvi put sudjelujem u akciji. Prekrasan susret, a posebno me raduje zajedništvo u skupini, ali i pljesak, trube i pozdravi našeg naroda duž cijele rute“, veli Stanko Jerković (31).

Po peti put pokrenuli su i Akciju darivanja krvi za Vukovarsku bolnicu. Akcija se održava u utorak, 17. studenog 2020, od 15 do 20 sati, u prostorijama vukovarskog Crvenog križa.

Vukovar – grad heroj

„Vukovar je za mene jedan od najupečatljivijih simbola hrvatske povijesti, simbol pobjede, istinskog domoljublja, zajedništva cijelog naroda, hrabrosti i herojstva, simbol patnje, ali i sreće. Žrtva Vukovara nikad ne smije biti zaboravljena, ona mora biti pokretač našeg naroda, misao vodilja ka boljoj i sretnijoj budućnosti. Ta žrtva nas mora podsjećati na ono bitno u životu. Na temeljima te žrtve, pokazalo se kasnije, stvorena moderna hrvatska država, koju su generacije naših predaka sanjale, ali ne i dočekali ostvarenje tog sna“, izjavio je za Alter sudionik ove manifestacije Branimir Gajer (30).

Jelena Oberman

FOTO: Udruga „Za Vukovar“