„Bez razgovora, sestra me držala dok se doktor jako žurio, jer u tijeku je bio neki kongres. Neopisivo bolno i grubo…”

„Bez razgovora, sestra me držala dok se doktor jako žurio, jer u tijeku je bio neki kongres. Neopisivo bolno i grubo…”

Predstavnice Udruge Roda predale su danas ujutro Ministarstvu zdravstva 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog ili bolnog postupka prije, za vrijeme i nakon poroda ili spontanog pobačaja. Udruga je akciju potaknula u petak, nakon istupa zastupnice Mosta Ivane Ninčević – Lesandrić koja je prošlog četvrtka u Hrvatskom saboru iznijela svoje stravično iskustvo nakon spontanog pobačaja u splitskom Kliničko- bolničkom centru. Podsjetimo, zastupnica je kazala kako su joj svezali ruke i noge i započeli proces kiretaže, struganja maternice na živo, bez anestezije, što je ona opisala kao najtežih 30 minuta u svome životu.

Bol žena i muškaraca ne tretira se jednako

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak joj je odgovorio da se takvi postupci u Hrvatskoj ne rade, odnosno da se radi drugačije. No, udruga Roda je od petka do jutros skupila 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina i da nažalost, svaki dan žene trpe nepotrebne, bolne postupke vezane za njihovo reproduktivno zdravlje u cijeloj Hrvatskoj, bez obzira na bolnice. Bol žena, istaknule su predstavnice udruge Roda, ne tretira se jednako i ne priznaje kao bol muškaraca. „Ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se ja se nadam da će biti zadnji i da će se konačno nešto po tome poduzeti“, kazala je Daniela Drandić iz Rode. Također je istaknula da je javnosti već „puna kapa“, i da se nada da će pritisak javnosti uroditi plodom, jer ne smijemo dopustiti da se ovo događa našim kćerima i unukama.

„Bez razgovora, sestra me držala dok se doktor jako žurio, jer u tijeku je bio neki kongres. Neopisivo bolno i grubo, jedno od dvoje studenta na praksi, koji su bili prisutni u sobi je izašlo van, jer je bilo premučno. Nakon pola sata morala sam van. Trčala sam po hodnicima s velikim bolovima i s mučninom.“, pročitala je Daniela Drandić  jedno od svjedočanstva.

Rodno uvjetovano nasilje

Ivana Zanze iz udruge je rekla da se ovdje radi o rodno uvjetovanom nasilju, i kao kod svakog drugog nasilja nad ženom, poput silovanja ili nasilja u obitelji, nažalost na ženama je da one uvjeravaju institucije da se dogodilo. „Sasvim je neprihvatljiva bila izjava ministra u četvrtak kao i izjava predstojnika Klinike za ženske bolesti KBC Split u petak. Mi danas nakon ovog očekujemo odgovore“, izjavila je. Dodala je kako od inspekcijskog nadzora ne očekuju puno, jer je isti takav inspekcijski nadzor proveden 2015. godine, a ništa se nije unaprijedilo i rezultati nadzora nisu predstavljeni ni udruzi, niti javnosti. Nadaju se, ipak, da će se sada uključiti sve relevantne institucije. Također su prijavile i praksu ilegalnog naplaćivanja ultrazvučnih pregleda trudnica.

Neće štititi nikoga

Ministar Milan Kujundžić obratio se novinarama nakon istupa Rode. „Ono što je najpotrebitije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji jesu djeca. I sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni.“, izjavio je ministar. Dodao da nitko u zdravstvenom sustavu neće biti zaštićen, da će sankcionirati sve nepravilnosti i da će reagirati na svaku dojavu, pa i anonimnu.

Jelena Oberman

FOTO. Udruga Roda, svjedočanstva žena