Categories Jelena Oberman OSVRTI

Baš kad smo se ponadali da je Milanović sazrio, stiglo je otrežnjenje

Zoran Milanović je dosad kao predsjednik države pokazao dostojanstveno i trijezno ponašanje primjereno funkciji, ali čini se da je tome tako samo zato što je zbog pandemije pao u drugi plan. Baš kad smo se ponadali da je Milanović odrastao i sazrio kao čovjek i političar, stiglo je otrežnjenje. 

Slučajni predsjednik, kako je svojedobno rekao, slučajne države izjavio je da možda neće izaći na izbore. 

Predsjednik apstinent

„Pitanje je hoću li uopće glasati“, rekao je Mislavu Bagi u intervju za Dnevnik Nove TV u srijedu.

Kome se predsjednik  ovom izjavom želi svidjeti? Biračima koji ne izlaze na izbore? Ta ti nikome neće dati glas, pa ni njemu!

Želi li predsjednik ovime poslati poruku kako je neutralan? On misli da šalje. 

„Ja sam pod prismotrom cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Zašto bih uopće morao, zašto bih se doveo u situaciju da bilo kome kažem za koga sam glasao? Pazite koliko je to neprirodna situacija. S jedne strane imate tajnost glasanja. Svatko ima pravo o tome šutjeti i nije dužan dati odgovor, a predsjednik koji je dugo godina bio u politici, što da odgovori na to pitanje? To je krajnje neugodno“, pojasnio je svoju izjavu. Predsjednik Milanović je to izuzetno nespretno odigrao. Poruka o neutralnosti ne šalje se apstinirajući od izbora. Tako razmišljaju samo politički analfabeti. Od osobe koja je bila lider jedne od najvećih stranaka u državi, premijer, a sada i predsjednik to bismo zadnje očekivali.

Politički idiot

„Svakakvih predsjednika smo vidjeli u povijesti demokracije, ali predsjednika koji je samoga sebe oglasio političkim idiotom, kao što je to jučer učinio predsjednik Milanović, to nismo vidjeli. Onaj tko ne ide na izbore politički je idiot, po definiciji“, prokomentirao je politički analitičar Žarko Puhovski za Dnevnik.hr. Izvorno, termin idiot, pojasnio je, znači osobu koja se ne bavi pitanjima zajednice pa ni minimalno tako da ide na izbore. „To je nešto neopisivo neodgovorno i nikako pametno“, dodao je Puhovski. Također je kazao da ne postoji nikakva obveza da predsjednik javno kaže za koga je glasao.

Osim što je „idiotski“, predsjednik je takvom izjavom ponizio sve one koji izlaze na izbore i poslao javnosti pogrešnu poruku da na izbore ne treba izlaziti. Neutralnosti tu nema jer manja izlaznost upravo odgovara dvjema najvećim strankama- HDZ-u i SDP-u. Iako, ovom bi izjavom najviše mogao razočarati SDP i utjecati na birače SDP-a. Tako je zapravo svojom izjavom zadao najjači udarac upravo stranci koja ga je i dovela na vlast.

Jelena Oberman

FOTO: Zoran Milanović Facebook/ Alter/montaža: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.