Categories AKTUALNO

Asia Bibi puštena je iz zatvora, ali vlasti tvrde da je neistina da je otišla iz Pakistana

Asia Bibi puštena je u srijedu iz zatvora, i trenutačno se ne zna gdje se nalazi. Iako su mnogi mediji jučer prenijeli da je napustila zemlju, pakistanske vlasti to negiraju. Podsjetimo, Asia Bibi kršćanka je i majka petero djece iz Pakistana koja je zbog blasfemije bila osuđena na smrtnu kaznu. No, pakistanski Vrhovni sud ukinuo je presudu, što je prošloga tjedna izazvalo lavinu prosvjeda radikalnih islamističkih skupina i njihovih sljedbenika.

Obitelj traži azil

Njezin suprug tada je zatražio od čelnika Velike Britanije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da njihovoj obitelji omoguće azil. Kako je tada javila novinska agencija Agence France Presse (AFP) koja je imala uvid u pisani sporazum Vlade i prosvjednika, Vlada je prosvjednicima obećala da se neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda. Također su obećali da će pokrenuti postupak kako bi Asiju Bibi uvrstili na popis osoba, koje ne smiju napustiti zemlju.

Asia Bibi je navodno još u Pakistanu

Iako su se jučer pojavile vijesti da je Asia Bibi otišla avionom u neku nepoznatu zemlju, to nisu provjerene informacije. Kako prenosi BBC, ministarstvo vanjskih poslova Pakistana kaže da je ona još uvijek u zemlji. Slučaj je iznimno osjetljiv, piše BBC, i ministar informiranja Fawad Hussein je rekao kako su neki novinari bili „ekstremno neodgovorni“ kada su prenijeli da je Asia Bibi otišla iz zemlje, bez službene potvrde. Informacije su mediji navodno dobili od njezinog odvjetnika koji je u strahu za svoj život, napustio Pakistan i traži azil u Nizozemskoj.

Što se zapravo dogodilo?

Cijeli slučaj vrti se oko svađe koju je Asia Bibi još davne 2009. godine imala sa skupinom žena, piše BBC. Svađa je izbila kada je Asia uzela kantu vode, pa su je žene optužile da one sada više ne mogu uzimati vodu s bunara jer ju je zagadila svojom, kršćanskom, vjerom. Izbila je svađa u kojoj su joj žene rekle da se treba preobratiti na islam, pri čemu je ona navodno vrijeđala proroka Muhameda. Asia Bibi je potom pretučena kod kuće, i policija ju je, nakon istrage, odvela u zatvor.

Prilikom njezinog oslobađanja, Vrhovni je sud rekao da se cijeli slučaj bazira na nepouzdanim dokazima. Kako prenosi Hina, dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asiji Bibi ubijena su. BBC piše da je zadnjih godina manjinska, kršćanska zajednica u Pakistanu meta brojnih napada, zbog čega se mnogi osjećaju ranjivo u takvoj klimi netolerancije.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash (ilustracija)