Živi zid traži strože kazne za pedofile i javni registar poput onog u SAD-u

Živi zid traži strože kazne za pedofile i javni registar poput onog u SAD-u

Živi zid zatražio je danas na konferenciji za medije strože kazne za pedofile. U svom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji predlažu rast najnižih kazni tako da nijedan pedofil ne može izbjeći kaznu zatvora. Predlažu i povećanje najviše kazne tako da se za pedofiliju može izreći kazna dugotrajnog zatvora. Predlažu i da se registar pedofila učini javno dostupnim kako je to u SAD-u i nekim državama EU, poput Poljske.

Uvjetna kazna za pedofile

Kako je istaknuo saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, oni koji su počinili takva kaznena djela nisu adekvatno kažnjeni, pa se čak u više od pola presuda izriče samo uvjetna kazna. Često se, kazao je, uspijevaju vraćati na mjesto zločina. Zapošljavaju se u školama, u ustanovama u kojima rade s djecom. Nerijetko se vraćaju u istu ulicu, čak i u isto kućanstvo sa svojim žrtvama.

„Pravosudni sustav nije prilagođen djeci žrtvama, te potencijalno izlaže dijete ponovnoj traumatizaciji. Sudska praksa je neujednačena kako u odnosu na tretman žrtve u postupku, tako i u odnosu na kažnjavanje počinitelja spolnog nasilja nad djetetom“, rekao je Bunjac. Dodao je da je nedostatna edukacija i supervizija stručnjaka. Nema, nastavio je, ni uspostavljenog efikasnog nadzora počinitelja po izdržanoj kazni. Prevencija nije sustavno organizirana i preventivni programi nisu dostupni svoj djeci pod jednakim uvjetima.

Zastrašujuće statistike

Prema službenim statistikama MUP-a, odnosno pravosuđa, istaknuo je Bunjac, broj prijavljenih slučajeva iz godine u godinu raste. Tako je 2014. godine prijavljeno 150 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, 2015. već 590, 2016.godine 850, a 2017. više od 900, s tendencijom daljnjega rasta. Jer, kazao je, analize pokazuju da se samo 10 posto slučajeva prijavi, što je zastrašujuće.

Istaknuo je da su osobit problem u našem društvu slučajevi svećenika pedofila. „Brojni slučajevi postoje, ali nažalost, još niti jedan svećenik nije bio u zatvoru“, rekao je Bunjac. Dodao je da je to osobito žalosno jer su to ljudi koji bi trebali predstavljati moralni stup društva, ili se takvima žele predstaviti.

Također je medije prozvao za neprimjereno izvještavanje o slučajevima pedofilije.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash